Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανοίγει δρόμους συνεργασίας με την Κίνα!

on .

MPATISTATOY KINEZOI ARXAIOLOGOI

Την ανάπτυξη συνεργασίας σε δύο καίριους τομείς, την Αρχαιολογία και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, επιδιώκουν η Ελλάδα και η Κίνα. Μάλιστα, στην προσπάθεια αυτή τη δική του ιδιαίτερη συμμετοχή έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε με αφορμή την επίσκεψη στα Γιάννενα του Κινέζου Διευθυντή της Κλασικής Σχολής Σπουδών στην Ελλάδα Καθηγητή Li Xinwei και μελών της επιστημονικής ομάδας της Σχολής, οι οποίοι είδαν από κοντά τις εργασίες στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Δουρούτης. Εκε τους υποδέχθηκε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου.

Στόχος η συνεργασία

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η επίσκεψη επισφράγισε την επιθυμία τόσο του ιδρύματος όσο και της Κλασικής Σχολής Σπουδών της Κίνας στην Ελλάδα για συνεργασία τόσο στην Αρχαιολογία όσο και στις Αρχαιογνωστικές και Ανθρωπιστικές Σπουδές. Η αφορμή δόθηκε έπειτα από ομιλία του Καθηγητή Αρχαιολογίας Ανδρέα Βλαχόπουλου στην τελετή για την έναρξη της ανασκαφής της Κινεζικής Σχολής στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έρευνα του Θεσμοφορίου

Στην πανεπιστημιακή ανασκαφή Δουρούτης, όπου εκπαιδεύονται οι επί πτυχίω φοιτητές κατεύθυνσης Αρχαιολογίας, διενεργείται στρωματογραφική έρευνα του Θεσμοφορίου, με ευρήματα που τεκμηριώνουν τη χρονολόγηση του κτηρίου στον 4ο αι. π.Χ. αλλά φωτίζουν και την παλαιότερη κατοίκηση της σημαντικής αυτής θέσης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων ήδη από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού/Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (τέλος 2ης/αρχές 1ης χιλιετίας π.Χ.).

Την ανασκαφή συνδιευθύνουν ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Ανδρέας Βλαχόπουλος και οι αναπληρώτριες Καθηγήτριες Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου και Κλεοπάτρα Καθάριου.

OSDEL DIGITAL STATIC BANNERS 900x300