Υπό κλοιό διαδηλωτών η «φιέστα» του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη!

on .

THESSALONIKI

• Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο, που αναμένεται να γνωρίσει πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως κάθε χρόνο προκαλούν τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες εργαζομένων και συνταξιούχων, που αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» κυρίως από την Ήπειρο, την Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Φέτος σε όλους αυτούς προστίθεται το συλλαλητήριο για τη συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο διοργανώνουν το απόγευμα του Σαββάτου έξω από το Βελλίδειο, οι Μακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και οι Επιτροπές Αγώνα για τη Μακεδονία.
Οι συγκεντρώσεις αυτές, προκαλούν έντονο «πονοκέφαλο» στην Κυβέρνηση, που αναμένεται να περάσει δύσκολο πολιτικά βράδυ. Οι εκπρόσωποι των Μακεδονικών οργανώσεων θέτουν ήδη επιτακτικά το αίτημα να ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Μακεδονικό, προκειμένου «να μιλήσει ο ελληνικός λαός».
Σύμφωνα με στέλεχος μακεδονικής οργάνωσης, «παρακρατικές οργανώσεις απειλούν τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων και δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού», οι οποίοι όμως θα υποχωρήσουν μόλις δουν το πλήθος, το ερχόμενο Σάββατο.

Συγκεντρώσεις εργαζομένων
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δίνουν ραντεβού το Σάββατο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, για κοινά μεν αιτήματα, σε διαφορετικές όμως συγκεντρώσεις.
Η μία διοργανώνεται στο άγαλμα Βενιζέλου από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ και η δεύτερη στην πλατεία Αριστοτέλους που διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που ανήκουν στις τάξεις του.
Τα «πυρά» των εργαζομένων και των συνταξιούχων αναμένεται να επικεντρωθούν στις νέες υποσχέσεις που ετοιμάζεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, με την επίκληση εξόδου από τα μνημόνια, που όμως συνοδεύεται από δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, μειώσεις συντάξεων και αύξηση της φορολογίας, που ήδη έχει συμφωνήσει και συνυπογράψει με τους δανειστές.

Γιαννώτικη συμμετοχή
Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξει έντονη «εκπροσώπηση» από την Ήπειρο και ειδικά από τα Γιάννενα. Ήδη όπως έχει ανακοινωθεί, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, θα μισθώσει λεωφορεία τα οποία θα αναχωρήσουν από την κεντρική πλατεία στις 12. 30 το μεσημέρι. Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ θα μετάσχουν και τα Σωματεία Μετάλλου Ιωαννίνων και Συνταξιούχων Ν. Ιωαννίνων.
Μίσθωση λεωφορείων για τη Θεσσαλονίκη έχει ανακοινώσει και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και ο Σύλλογος ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, τα μέλη των οποίων θα μετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει από κοινού με το ΓΣΕΕ.