Στ. Θεοδωράκης: Οι ευρωεκλογές θα κρίνουν πολλά για τη χώρα…

on .

THEODORAKHS GIANNINA

• Οι ευρωεκλογές δεν είναι το… πρώτο ημίχρονο της πολιτικής αναμέτρησης Τσίπρα – Μητσοτάκη, όπως την εμφανίζουν οι δύο, αλλά μία κρίσιμη διαδικασία για το μέλλον της χώρας μας μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τόνισε χθες από τα Γιάννενα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Έχοντας προηγουμένως επισκεφθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Κατσικά, ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έχει αφήσει τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην τύχη του. Παράλληλα, παρουσίασε τους τρεις υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός του.

«Κρίσιμες κάλπες…»
«Ειδικά αυτές οι ευρωεκλογές θα κρίνουν πολλά για τη χώρα μας στην ασφάλεια, στην οικονομία, στα δικαιώματα, στο μεταναστευτικό», τόνισε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τα Γιάννενα. Όπως είπε, το Ποτάμι έχει συνδεθεί με την πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση. «Έχουμε 27 ολοκληρωμένες προτάσεις που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας μας μέσα σε μία νέα Ευρώπη και με αυτή τη σιγουριά πλησιάζουμε τον πολίτη, τον ακούμε, συζητάμε και τον καλούμε να δώσει δυνατά τη μάχη στις 26 Μαΐου στο πλευρό του Ποταμιού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι… γιορτή για δύο!
Αναφερόμενος στους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε πως «θέλουν να στήσουν μία γιορτή για δύο πολώνοντας τον κόσμο ώστε στις ευρωεκλογές να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας να διασωθεί, να πάρει ένα ποσοστό ήττας μεν, αλλά ασφαλείας που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει ως τον Οκτώβριο και ο κ. Μητσοτάκης να φανεί ως ο μόνος ηγέτης της επόμενης μέρας. Είναι λάθος ο δρόμος που επιλέγουν. Εμείς λέμε ότι σ’ αυτές τις ευρωεκλογές ο κόσμος πρέπει να συζητήσει σοβαρά για τα προβλήματα της χώρας και της Ευρώπης. Αυτά δε λύνονται με κραυγές ή μικρές εμφύλιες συρράξεις στο κέντρο της Αθήνας».
Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε Τσίπρα και Μητσοτάκη σε διάλογο για τα μεγάλα θέματα της Ελλάδας και της Ε.Ε. (ανεργία, περιβάλλον, παραγωγή, μεταναστευτικό κλπ.), προσθέτοντας πως αν η πόλωση αυξηθεί πολύ, αυτό θα είναι σε βάρος της χώρας.
Το μεταναστευτικό
Πριν τη συνέντευξη τύπου χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Ποταμιού βρέθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Κατσικά (φωτό), το μεγαλύτερο της Ηπείρου, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μεταφέροντας τις διαπιστώσεις του, τόνισε πως οι υλικοτεχνικές υποδομές μετά από αξιοσημείωτη καθυστέρηση έχουν μεν διορθωθεί, αλλά σοβαρό ζήτημα παραμένει το γεγονός ότι το Κέντρο που φιλοξενεί 1.000 ανθρώπους, ουσιαστικά δεν έχει διοίκηση και συντονιστή, μόνο επιμέρους δυνάμεις (στρατός, Δήμος, ΜΚΟ έχουν αναλάβει συγκεκριμένους τομείς). Όπως είπε, «όλα αυτά δείχνουν την αδυναμία της Κυβέρνησης να παρέμβει σε ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο εδώ αλλά και σε πολλά άλλα θέματα. Αυτός ο τρόπος δεν παράγει αποτελέσματα. Δεν έχει χαραχθεί μία κεντρική πολιτική για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».
Η ατζέντα του Ποταμιού, συμπλήρωσε, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα καινούριο περιβάλλον για να μη ζούμε τα ίδια και τα ίδια προβλήματα. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την πρόταση για θέσπιση ενιαίων κανόνων ασύλου είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες χώρες της Ε.Ε., προσθέτοντας πως για τη χώρα μας είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ατζέντα Μακρόν έχει αποδεχθεί την πρόταση του Ποταμιού πως τα ελληνικά σύνορα είναι Ευρωπαϊκά, άρα το Λιμενικό και η Αστυνομία συνόρων πρέπει να έχουν τη συμμετοχή των Ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές
Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές παρουσιάστηκαν χθες στα Γιάννενα από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Πρόκειται για τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Γιάννη Κωνσταντινίδη, αναπλ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Όλοι τους αναφέρθηκαν στους λόγους που επέλεξαν να κατέλθουν με το Ποτάμι στον στίβο των ευρωεκλογών ζητώντας τη στήριξη των πολιτών σ’ αυτή την προσπάθεια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ