Αποκαλύψεις ενός αντιστασιακού για τον θείο του Αλέξη Τσίπρα!

on .

IOANNIDHS FOIBOS

• Να πώς… εξομολογείται στον «Π.Λ.» πρώην βουλευτής τα όσα έζησε «από πρώτο χέρι» στο Κοινοβούλιο γύρω στο 2007 και αφορούν τον Αλ. Τσίπρα και το ιστορικό της οικογενείας του (πατέρα, θείου, κ.α.) για την οποία τόσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες. Στην εφημερίδα μας υπάρχουν τα στοιχεία του πρ. βουλευτή, τα οποία για λόγους αρχής δεν κοινοποιούνται. Να λοιπόν πώς περιγράφει το γεγονός, όπως ο ίδιος το έζησε:
* * *
• Το επεισόδιο που θα αναφέρω έγινε στη Βουλή των Ελλήνων. Ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε λίγο χρόνο που είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία από τις προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων έκλεισε την ομιλία του με την εξής φράση απευθυνόμενος στο Γιώργο Παπανδρέου: «Σιγά μη μας μιλήσει για δημοκρατία και ο Παπανδρέου». Ήταν, νομίζω, το 2007.
Η φράση αυτή μου έκανε χείριστη εντύπωση. Μετά το τέλος της συζήτησης, στο καφενείο της Βουλής, είπα τις εντυπώσεις μου σε μία ομάδα βουλευτών. Ένας από αυτούς, ο Κρητικός Β.Γ., με παρέπεμψε για ακριβείς πληροφορίες σε σχέση με το… ιστορικό της οικογένειας Τσίπρα στον τ. Βουλευτή κ. Φοίβο Ιωαννίδη.
Τον Φοίβο Ιωαννίδη τον βρήκα στο τηλέφωνο μετά από μερικές ημέρες. Η συζήτηση μαζί του ήταν μία αποκάλυψη. Κράτησα σημειώσεις από εκείνη την επίσκεψη τις οποίες διατηρώ ακόμη. Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα θεώρησα σκόπιμο να τις κοινοποιήσω, ώστε το περιεχόμενό τους να γίνει κτήμα από όσους το δυνατό περισσότερο.

«Τι μας είπε ο Φ. Ιωαννίδης»
Στην αρχή της συνομιλίας μου με το Φοίβο Ιωαννίδη, ο συγκεκριμένος αντιστασιακός μου ανέφερε για την οργάνωση που δημιούργησε το βράδυ της 21 Απριλίου 1967, την οργάνωση «ΔΕΚΑ», τους σκοπούς της, τις στρατολογήσεις και την όλη πορεία μέχρι τη σύλληψη των μελών της και την καταδίκη τους από το στρατοδικείο της χούντας στις αρχές Φεβρουαρίου 1968.
Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης ο Φοίβος Ιωαννίδης μου μίλησε για την επικοινωνία του με τον Ηρακλή Τσίπρα, θείο του Πρωθυπουργού και πατέρα του Γιώργου Τσίπρα: «Στην αρχή ήρθε και με βρήκε ως απεσταλμένος του Νικολαΐδη (Γ. Γραμματέας της ΕΔΗΝ), που είχε διαφύγει στο εξωτερικό και ύστερα εκ μέρους του Παύλου Βαρδινογιάννη, που επίσης είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Στη συνέχεια εμφανιζόταν ότι είχε επαφή με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τελικώς, συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και έδειχνε ενδιαφέρον γι’ αυτή. Στα τέλη Οκτωβρίου 1967, σε συγκέντρωση στο σπίτι του Γιώργου Ουρανού στο Αγιασμάτσι Ρεθύμνου, εισηγήθηκε στην οργάνωση πρόταση για δολοφονία των μελών του κυβερνητικού κλιμακίου της χούντας, που θα επισκέπτονταν την Κρήτη. Τελικώς, συλληφθήκαμε όλα τα μέλη της οργάνωσης εκτός του Ηρακλή Τσίπρα και κλειστήκαμε στις φυλακές Χανίων. Η δίκη στο στρατοδικείο ορίστηκε για τις 11-11-1967. Δεν έγινε όμως, λόγω του αποτυχημένου φαιδρού αντιπραξικοπήματος του Βασιλιά. Έτσι ορίστηκε για την 1-2-1968. Ο Ηρ. Τσίπρας συνέχισε να διαφεύγει τη σύλληψη, ενώ όλοι εμείς θεωρήσαμε ότι μάλλον θα είχε εκτελεσθεί από τις δυνάμεις της χούντας λόγω της πρότασής του για δολοφονία των μελών του κλιμακίου της όταν θα έρχονταν στην Κρήτη. Προς έκπληξή μου, όμως, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δέχτηκα ένα επισκεπτήριο από άγνωστο σε εμένα άτομο, ο οποίος μου διεμήνυσε ότι ήταν απεσταλμένος από το Γιάννη Αλευρά, για να μου πει να προσέχω τον Ηρακλή Τσίπρα γιατί είναι προδότης. Το γεγονός αυτό δεν το ανέφερα σε κανέναν συγκρατούμενό μου. Τον Ηρακλή Τσίπρα τον είδα να παρουσιάζεται αυτοβούλως στις φυλακές Χανίων, κουστουμαρισμένος με ένα βαλιτσάκι στο χέρι του, το απόγευμα στις 31-1-1968, την προηγουμένη της δίκης στο Στρατοδικείο Χανίων.
Όταν, απευθυνόμενος στον Ηρ. Τσίπρα του είπα ότι η απουσία του από τις φυλακές Χανίων μας έβαλε σε σκέψεις για τη σωματική του ακεραιότητα, αυτός χωρίς άλλη κουβέντα μου είπε ότι: Φοίβο είμαι καλά, θα τα πούμε αύριο. Την επομένη του Στρατοδικείου όταν απαγγέλθηκε η κατηγορία σε βάρος του και ζητήθηκε να αποδεχθεί ή όχι την κατηγορία αυτός την αποδέχθηκε λέγοντας επιπλέον ότι αυτό συνέβη γιατί είχε πλανηθεί, ότι η επανάσταση έπρεπε να γίνει και ότι την ήθελε η πατρίδα. Αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθεί σε 2 χρόνια με αναστολή χωρίς να κρατηθεί στις φυλακές, παρά το γεγονός ότι δεν είχε λευκό ποινικό μητρώο, καθώς είχε καταδικαστεί προδικτατορικά άλλες δύο φορές με αναστολή για απιστίες. Δηλαδή τα βρήκε με τη Χούντα. Πιθανότατα μεσάζων να ήταν ο Ασλανίδης, ο οποίος τον έκανε γενικό αρχηγό του Παναθηναϊκού. Με αυτή την ιδιότητα τον συνόδευσε στο Γουέμπλεϋ. Ο Γιάννης Αλευράς μας έσωσε για δεύτερη φορά.
Μετά την πτώση της Χούντας οι αδελφοί Τσίπρα, ο Ηρακλής με τον αδελφό του Παύλο, κυκλοφορούσαν το καλοκαίρι του 1994 στα χωριά της Άρτας με μία κούρσα Μερσεντές, λέγοντας ότι ο Ηρακλής, με εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου, θα είναι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Άρτας. Πριν, όμως, υπογράψει τους συνδυασμούς ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Ηρακλής Τσίπρας κόπηκε με παρέμβαση του Γιάννη Αλευρά και συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου ως φιλοχουντικός. Θέλω να σε παρακαλέσω να καταγράψεις ποια δημόσια έργα ανέλαβαν επί χούντας οι αδελφοί Τσίπρα στην Κρήτη».

• Σε ερώτηση δική μου προς τον Φοίβο Ιωαννίδη αν για τη συμπεριφορά του θείου και του πατέρα του μπορεί να κατηγορηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ο ίδιος μου είπε τα εξής: «Όχι, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία ευθύνη. Θα σου πω όμως κάτι και να το θυμάσαι: Τα παιδιά των αγωνιστών λοιδορούνται, τα παιδιά των δοσιλόγων καλοπερνούν…».