«Να αντιμετωπίσουμε με πυγμή τις προκλήσεις της Αλβανίας…»

on .

ASHMAKOPOYLOY ANNA 1

• Κατηγορηματική εμφανίζεται η Άννα Ασημακοπούλου, βουλευτής Β΄ Αθηνών και υποψήφια με τη Ν.Δ. για την Ευρωβουλή, όσον αφορά στις αλβανικές προκλήσεις, τονίζοντας πως πρέπει να αντιμετωπίζονται με πυγμή, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει πως η πορεία της γείτονος χώρας προς την Ε.Ε. περνάει από το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής Μειονότητας.
Η κ. Ασημακοπούλου περιγράφει στον «Π.Λ.» την εντυπωσιακή πολιτική της διαδρομή που ξεκίνησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, «σκιαγραφεί» τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ηπείρου και αναφέρεται στο διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών.
Η συνέντευξη
- Από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στη Βουλή των Ελλήνων, στον πολιτικό «στίβο» της Β΄ Αθηνών, κι από κει… πλώρη πλέον για Βρυξέλλες και Ευρωκοινοβούλιο. Πώς ήταν όλη αυτή η, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή διαδρομή;

Θα την έλεγα μια «Διαδρομή Μάχης»! Στη ζωή μου δεν φοβήθηκα τις δύσκολες μάχες επαγγελματικά, ως δικηγόρος στην Αμερική, ως συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως Διευθύντρια του Ιδρύματος «Εγνατία Ηπείρου» στα Ιωάννινα. Και στην πολιτική μάχες έδωσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, για να απορροφήσουν τα Γιάννενα κοινοτικά κονδύλια. Ως βουλευτής Ιωαννίνων και από τη θέση της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ στην Κυβέρνηση Σαμαρά, υπερασπίστηκα δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες είχαν αρχίσει να βγάζουν την Ελλάδα στο ξέφωτο της κρίσης. Επί Προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ως Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της ΝΔ, αναμετρήθηκα πολιτικά με τον επίδοξο «υπουργό καναλάρχη», Νίκο Παππά και συνδιαμόρφωσα εποικοδομητικές προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας, που αποτελεί στοίχημα εθνικής επιβίωσης.
Τώρα στρατεύτηκα στη μεγάλη μάχη των Ευρωεκλογών. Μάχη για την Ελλάδα που είναι η Πατρίδα μας και για την Ευρώπη που είναι το Σπίτι μας. Μάχη για τα εθνικά μας θέματα στον απόηχο της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάχη για να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας, για να διαφυλάξουμε τις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις μας. Μάχη για να έχουν τα παιδιά μας ίσες ευκαιρίες στην ψηφιακή εποχή.

- Η θητεία σας στην Αυτοδιοίκηση, σε έναν Δήμο περιφερειακό μάλιστα, όπως αυτός των Ιωαννίνων, σας έδωσε εφόδια για τα επόμενα βήματα;

Μπήκα στην πολιτική ως Δημοτική Σύμβουλος στα Ιωάννινα και εκλέχθηκα την πρώτη φορά με μόλις «μία ψήφο» διαφορά. Αυτή η «μια ψήφος» άλλαξε την πορεία της ζωής μου και υπήρξε καθοριστική στην πολιτική μου διαδρομή. Έμαθα λοιπόν από την πρώτη στιγμή να σέβομαι βαθύτατα τον κάθε ψηφοφόρο! Αυτή η εμπειρία μου δίνει δύναμη για όλες τις μάχες. Στη μάχη των Ευρωεκλογών, δεν υπάρχουν περιθώρια για αποχή ή χαλαρή ψήφο. Τώρα πρέπει να μπει ένα τέλος στα ψέματα και στον λαϊκισμό και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και η κάθε «μια ψήφος» μετράει.

- H Ήπειρος είναι μία από τις μειονεκτικές περιφέρειες της Ε.Ε., η οποία ωστόσο έχει προοπτικές ανάπτυξης σε διάφορους τομείς και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μάλιστα κάποια σημαντικά βήματα. Eσείς, που έχετε μία βιωματική εμπειρία από την περιοχή, πού πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί το βάρος τα αμέσως επόμενα χρόνια και ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η Ε.Ε.;

Η Ήπειρος είναι ο τόπος που μεγάλωσα και οι Ηπειρώτες με τίμησαν με τη στήριξή τους σε όλη μου την πολιτική διαδρομή. Και αυτό δεν το ξεχνώ ποτέ. Η Ήπειρος έχει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί τα επόμενα χρόνια στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, για να μη χάσει η Περιφέρεια Ηπείρου το τρένο της λεγόμενης «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» και να κάνει και αυτή το «ψηφιακό άλμα». Και αυτό δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Είναι στοίχημα ανάπτυξης! Για να διασυνδέσουμε τη γνώση και την καινοτομία με την αγορά εργασίας και για να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν σύγχρονες και καλά αμειβόμενες δουλειές στον τόπο μας.

- Οι προκλήσεις δε λείπουν γενικά για τη χώρα μας από πλευράς γειτόνων της. Αυτό ισχύει και για την Αλβανία, που αφενός ασκεί πιέσεις στην ελληνική Μειονότητα και αφετέρου ανακινεί διαρκώς θέματα περί «Τσάμηδων» κ.λ.π. Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας σε όλα αυτά;

Οι προκλήσεις της Αλβανίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα και πυγμή. Και η Ευρωπαϊκή οικογένεια είναι σύμμαχός μας και πρέπει να είναι σύμμαχος των δίκαιων αιτημάτων των ομογενών μας στην Αλβανία. Η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Αλβανίας και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαρτώνται άμεσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής εθνικής μειονότητας και ιδιαίτερα από την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της και την κατάργηση των λεγόμενων «μειονοτικών ζωνών». Σε ότι με αφορά, με απόλυτο σεβασμό και τιμή στον αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας, για την αξιοπρεπή και περήφανη παρουσία τους στις πατρογονικές εστίες, καταθέτω από καρδιάς τη στήριξή μου στα δίκαιά τους, απ’ όπου κι αν κληθώ να υπηρετήσω την πατρίδα μου και ιδίως, αν θα έχω την τιμή να εκλεγώ στο Ευρωκοινοβούλιο.

- Κλείνοντας, ποιο κατά την γνώμη σας είναι το διακύβευμα για τις προσεχείς Ευρωεκλογές;

Οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο υπαρξιακό μεταίχμιο. Η πόλωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και η άνοδος των ακραίων πολιτικών πεποιθήσεων σε εθνικά επίπεδα, προκαλούν τριγμούς στην ίδια την υπόσταση του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Σήμερα κάνει έντονη την παρουσία του στην Ευρώπη ένας δημαγωγικός και διχαστικός λαϊκισμός, ο οποίος δεν έχει σκοπό να διορθώσει τις αδυναμίες της, αλλά να γκρεμίσει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το Ευρωπαϊκό διακύβευμα συνδέεται άρρηκτα με το εσωτερικό πολιτικό διακύβευμα και αφορά τόσο στην αποδυνάμωση των κραυγών του λαϊκισμού και της κυβερνητικής ανικανότητας όσο και στην επιβράβευση της ειλικρίνειας και της αποτελεσματικότητας. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να δώσει μεγάλες μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο και γι’ αυτό θα πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία και τοποθέτηση με σαφήνεια, πειστικότητα και πυγμή, αρθρώνοντας έναν σύγχρονο, σοβαρό και ισχυρό λόγο και χτίζοντας νέες συμμαχίες.

* * * 

Σύντομο βιογραφικό
• Η Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως δικηγόρος στις Η.Π.Α., ως συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο και εξειδικεύεται σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και Νέων Τεχνολογιών. Διατέλεσε αντιδήμαρχος και βουλευτής Ιωαννίνων, βουλευτής Β΄ Αθηνών, Εκπρόσωπος Τύπου, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας.