ΒΙΚΥ ΦΛΕΣΣΑ: Μια εκ βαθέων «εξομολόγηση» στον «Π.Λ.»

on .

FLESSA BIKY

• Η γνωστή δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα έλαβε τη μεγάλη απόφαση: Από την εκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ που υπηρέτησε με αξιοπρέπεια τα τελευταία 16 χρόνια, έβαλε πλώρη για την Ευρωβουλή!
Και ήταν το τελευταίο όνομα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης, ξεχωριστά από το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο!
Αξιοσημείωτο είναι ότι ως υποψήφια Ευρωβουλευτής ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία από την Ήπειρο, παρότι κατά γεται από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από την Αργολίδα, με ρίζες από την μητέρα της μικρασιατικές και ποντιακές. Σε μια εκ βαθέων... εξομολόγηση στον «Πρωινό Λόγο», μιλάει για την απόφασή της να κατέβει στον πολιτικό στίβο, εξηγώντας γιατί είναι κρίσιμες για τη χώρα μας οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, ενώ αναφερόμενη στην Ήπειρο υμνεί την Παράδοση και τον Πολιτισμό της…

Η συνέντευξη…

ΕΡ.: Γιατί, κυρία Φλέσσα, ξεκινήσατε την προεκλογική σας περιοδεία από την Ήπειρο;

-Διότι η Ήπειρος είναι ξεχασμένη Περιφέρεια της χώρας και οι Ηπειρώτες οι πιο γενναιόδωροι Έλληνες με την πατρίδα, όλοι οι ευεργέτες της χώρας μας κατάγονται από την Ήπειρο! Πλειστάκις τό έχω αναφέρει στην εκπομπή μου σε ανύποπτο χρόνο- και όχι τώρα προεκλογικά…
Ο Ζάππας, ο Σίνας, ο Τοσίτσας, ο Αβέρωφ, ο Στουρνάρης, ο Μπέλλιος, ο Δούμπας και τόσοι άλλοι με ρίζες Βλάχικες, με προσήλωση στην Παιδεία, την αριστεία και την προσφορά. Γι’ αυτό έχω μέσα στην καρδιά μου βαθιά την Ήπειρο - Άπειρο χώρα του Πύρρου.

Ερ.: Πώς η δημοσιογράφος με τη μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση, πήρε την απόφαση να κατέβει στον πολιτικό στίβο; Δεν φοβηθήκατε το κόστος;

-Όταν δέχθηκα την πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το σκέφτηκα πολύ σοβαρά. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Όμως, η πατρίδα μας διανύει ήδη το δέκατο έτος μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης. Ένιωσα, λοιπόν, πως οφείλω και εγώ να συμβάλω, ώστε ν’ αλλάξει η εικόνα μας στην Ευρώπη και διεθνώς, αξίζουμε καλύτερα! Η Ελλάδα μας δεν είναι η χώρα των Μνημονίων. Είναι η πατρίδα του Αριστοτέλους, του Πλάτωνος, η κοιτίδα της Δημοκρατίας και η μήτρα του Δυτικού Πολιτισμού. Όλα αυτά πρέπει να τα υπενθυμίσουμε στην Ευρώπη, αλλά κυρίως να αναλογιστούμε εμείς οι Έλληνες με αίσθημα ευθύνης ότι οφείλουμε στο παρελθόν μας αλλά κυρίως, στο μέλλον μας. Γι’ αυτό αποφάσισα να σηκωθώ από την τηλεοπτική μου καρέκλα και να ζητήσω από τους συμπολίτες μου να με εμπιστευθούν, να με εκλέξουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να μιλήσω και να μοχθήσω προς αυτήν την κατεύθυνση με την αφοσίωση που εργάστηκα τόσα χρόνια ως δημοσιογράφος. Δεν υπολογίζεται, συνεπώς, κανένα κόστος, όταν πρόκειται για την Ελλάδα μας, οι παλαιότερες γενεές Ελλήνων έχουν δώσει την ζωή τους και τα νιάτα τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία μας. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, λοιπόν, θα έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι προσπάθησα κι εγώ για την πατρίδα μου.

Ερ.: Ποιά είναι η προσδοκία σας από τη συμμετοχή σας στις ευρωεκλογές;

-Θα ήθελα να κερδίσω την εμπιστοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων, ώστε να ανακτήσουμε την υπερηφάνειά μας στην Ευρώπη, αξιοποιώντας το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που είναι ο πολιτιστικός μας πλούτος και τα πρόσωπα- σύμβολα της Μυθολογίας και της Ιστορίας που γνωρίζει όλος ο κόσμος.
Θα ήθελα να γίνω η φωνή όλων, όσοι πιστεύουν πως οι κλασικές σπουδές είναι η ρίζα της πολιτισμικής μας ταυτότητας, αλλά και η γέφυρα που μάς ενώνει με την Ευρώπη. Εκείνων που έχουν συνειδητοποιήσει και πιστεύουν βαθιά ότι το υψηλό επίπεδο της Παιδείας και του Πολιτισμού μίας χώρας διασφαλίζουν την διαδρομή του λαού της στο μέλλον.

Ερ.: Γιατί όμως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι με τον Αλέξη Τσίπρα;

-Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρμαχος της αριστείας, δεν την θεωρεί «ρετσινιά» και είμαι βεβαία εδώ στην Ήπειρο ότι συντάσσεσθε με αυτήν την στάση. Υπήρξε ο ίδιος ένας υποδειγματικός μαθητής και φοιτητής για όποιον μπει στον κόπο να διαβάσει το βιογραφικό του. Το πρόγραμμά του στόχο έχει την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, ούτως ώστε να υπάρχει κοινωνική κινητικότητα, τα παιδιά των φτωχών να μπορούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, σπουδάζοντας σε υψηλής ποιότητας δημόσια σχολεία και όχι σε υποβαθμισμένα με τη νοοτροπία του εξισωτισμού προς τα κάτω ή σε Πανεπιστήμια που είναι άσυλα παρανομίας.
Σε όλα αυτά ο κ. Τσίπρας είναι ακριβώς απέναντι. Ως εκ τούτου, ουδέποτε θα μπορούσα να συμπορευθώ με αυτήν την νοοτροπία, η οποία εκ πρώτης όψεως «πλασάρεται» ως αριστερή, αλλά επί της ουσίας είναι βαθιά ταξική και εις βάρος των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία τώρα επιδιώκει να «εξαγοράσει» προεκλογικά με ψιχία…

Ερ.: Ο περισσότερος κόσμος κυριαρχείται από μια ασάφεια για το ρόλο των Ευρωβουλευτών. Γιατί κάποιος να ψηφίσει και να στηρίξει τη Βίκυ Φλέσσα;

-Οραματίζομαι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που διδάσκει Ιστορία μέσα από ένα κοινό βιβλίο και θα στέλνει τα παιδιά της σε θερινά σχολεία στην Ελλάδα, για να διδαχθούν για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Το φθινόπωρο οι μαθητές από κάθε χώρα μέλος να αποφασίζουν ποιο είναι και να στέλνουν το κορυφαίο πολιτιστικό επίτευγμα της χώρας τους σε ένα μεγάλο πολιτιστικό Συμπόσιο στους Δελφούς. Όμως, επί τη βάσει αυτής της κληρονομιάς, θα ήθελα να εργαστώ και για την καθημερινότητά μας. Για μία ευρωπαϊκή μέριμνα βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην Τρίτη Ηλικία και έμφαση στην προσχολική αγωγή. Ζούμε πια περισσότερο, εργαζόμαστε έντονα πολλές ώρες. Έχουμε ανάγκη συνεπώς από καλύτερες κατ’ οίκον υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους, αλλά και περισσότερα και πραγματικά ολοήμερα σχολεία και νηπιαγωγεία.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο Διαδίκτυο την ιστοσελίδα μου με αυτές τις προτάσεις vickyflessa.com. Εκτιμώ πως αυτά τα θέματα πρέπει να αποτελέσουν πλέον ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Ερ.: Αναφέρεστε στις δημόσιες τοποθετήσεις σας στο ρόλο του Πολιτισμού. Δεν είναι λίγο πολυτέλεια στην εποχή της λιτότητας και της σκληρής αντιπαράθεσης των κομμάτων;

-Ο Πολιτισμός είναι η βάση της ζωής μας, δεν είναι πολυτέλεια, τουναντίον. Για εμάς τους Έλληνες που θέλουμε να φάμε ψωμί, να έχουμε δηλαδή ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, ο πολιτισμός μας είναι το… αλεύρι μας. Είναι επίσης η απάντηση στην παρακμή που βιώνουμε την τελευταία δεκαετία. Επίσης, εκτιμώ ότι συνειδητοποιήσαμε πλέον οι περισσότεροι από εμάς ότι η υποτιθέμενη οικονομική «ευμάρεια» των προηγούμενων χρόνων από μόνη της δεν εξασφαλίζει το μέλλον της πατρίδας μας. Η κρίση στην χώρα μας – εκτός από οικονομική- είναι βαθύτατα κρίση Παιδείας και Πολιτισμού. Διατράνωνα διαρκώς αυτήν την άποψη μέσα από την εκπομπή μου και οφείλουμε να αλλάξουμε προσανατολισμό, η οικονομία και η τεχνοκρατία δεν συγκροτούν συγκολλητικές ουσίες του κοινωνικού ιστού, τον διαρρηγνύουν. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη, η οποία οφείλει να πορευθεί προς το μέλλον με ουμανιστική ματιά, ενθυμούμενη ότι εκκινεί από στέρεες ρίζες. Απαιτείται η συνειδητοποίηση και η ενθύμηση ότι το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον είναι βασισμένο στα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού: Τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τη ρωμαϊκή νομοθεσία και τον Χριστιανισμό. Άρα, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ζωτικής σημασίας θέμα ο Πολιτισμός. Για αυτό θα ήθελα να αγωνιστώ στην Ευρώπη, αν οι συμπολίτες μου από όλη την Ελλάδα με εμπιστευθούν.

Ερ.: Βρεθήκατε στα Γιάννενα, μιλήσατε με τους τοπικούς φορείς και συναντήσατε κόσμο. Έχετε κάποιο στόχο για την περιοχή μας;

-Η ευρύτερη περιοχή του νομού Ιωαννίνων είναι ένας ευλογημένος τόπος, με υπέροχα τοπία, εστίες γνώσης και μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά από αρχαιοτάτων χρόνων.
Θα ήθελα να δω τα παιδιά των Ευρωπαίων να κωπηλατούν στη λίμνη των Ιωαννίνων και στη λίμνη της Καστοριάς, συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά Μαθητικά Πρωταθλήματα Κωπηλασίας, να κάνουν ράφτινγκ και κανώ στον Βοϊδομάτη, περιπάτους στο φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, να απαγγείλουν τους μύθους της Ευρώπης επάνω στο Γεφύρι της Άρτας, να γνωρίσουν τα μαγικά βότανα της Ηπείρου, να περιηγηθούν στα αρχαία θέατρά μας, στα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα, τα υπέροχα χωριά των Βλάχων, το Καλπάκι, τα Μαστοροχώρια, το Μέτσοβο, σε όλα τα μέρη της Ηπειρώτικης ομορφιάς. Όλοι αυτοί οι τόποι και τα παραδοσιακά προϊόντα της Ηπείρου, η γνώση αλλά κυρίως το βίωμα να δουν τα παιδιά των Ευρωπαίων πώς παράγονται τα τοπικά προϊόντα, να συμμετάσχουν στην παραγωγή, να δοκιμάσουν τα προϊόντα μας. Θα είναι η Ελλάδα, η Ήπειρος, στην ψυχή τους, που θα τήν κουβαλήσουν μέσα τους και θα τήν έχουν για πάντα κοντά τους στην Ευρώπη. Του χρόνου θα ζητήσουν να έλθουν πάλι στην πατρίδα μας, θα παρασύρουν και τους γονείς τους!
Εμείς θα αποκτήσουμε την χαμένη υπερηφάνεια μας στην Ευρώπη και θα παράγουμε εθνικό πλούτο, θα εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας με αυτό το κύμα επισκέψεων από την Ευρώπη με έναν ποιοτικό, ψυχαγωγικό τουρισμό, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου που επενδύει στη νέα γενιά και στο μέλλον.

Ερ.: Υπάρχει κάτι που η Βίκυ Φλέσσα θα ήθελε να πει στους ψηφοφόρους της Ηπείρου λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης τον Ευρωεκλογών;

-Θα ήθελα να σάς απευθύνω έκκληση αρχικά να ψηφίσουμε όλες και όλοι στις Ευρωεκλογές. Να έχουμε σκεφτεί με το μυαλό και την καρδιά τί θα πράξουμε εντός του παραβάν. Η επιλογή των προσώπων που θα μάς εκπροσωπήσουν τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντική. Οφείλουν να μοχθήσουν για την χώρα μας, όχι να… καλοπερνάνε στις Βρυξέλλες, απολαμβάνοντας υψηλές αποζημιώσεις και προνόμια. Ζητώ λοιπόν από την καθεμιά και τον καθένα ξεχωριστά να μέ εμπιστευτείτε, να μού δώσετε τον έναν από τους τέσσερεις σταυρούς σας, για να αναδείξω τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας και της Ηπείρου. Διότι ότι ο Πολιτισμός είναι η πηγή του πλούτου μας, για να έχει ανάπτυξη η χώρα μας και σε συνδυασμό με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μπορεί να παράγει εθνικό κεφάλαιο να διασφαλίσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας.
Μπορεί στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας το όνομά μου αλφαβητικά να είναι το τελευταίο ως «Φλέσσα», όμως, σάς ζητώ να ξεκινήσετε από εκεί, από το τέλος. Βάζοντας τον πρώτο σας σταυρό δίπλα στο δικό μου όνομα. Για να έχω την δύναμη να δουλέψω για την Παιδεία και τον Πολιτισμό μας στις Βρυξέλλες. Και να συμβάλλω, ώστε όλοι μαζί, να ανεβάσουμε την πατρίδα μας ψηλότερα, εκεί όπου μάς αξίζει…