Παραλειπόμενη από την τετραπλή εκλογική αναμέτρηση

on .

KALPES EYROEKLOGES AYTODIOIKHTIKES

- Ομαλά, σε γενικές γραμμές, διεξήχθη χθες η εκλογική διαδικασία, αν και ήταν η πρώτη φορά που στήθηκαν 4 κάλπες (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές, Κοινοτικές) και οι πολίτες θα έπρεπε να οπλιστούν με... ιώβεια υπομονή!
- Το ίδιο και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν μόνοι τους, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που έλειπε η Εφορευτική Επιτροπή, όπως εξάλλου συνέβη σε πολλά εκλογικά κέντρα της χώρας! Το μεγάλο βάρος λοιπόν έπεσε στους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους γραμματείς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα!

- Τυχεροί όσοι πήγαν να ψηφίσουν νωρίς το πρωί, καθώς η προσέλευση ήταν ακόμη μικρή, με αποτέλεσμα η διαδικασία να ολοκληρώνεται σχετικά γρήγορα...

- Αρκετοί ψηφοφόροι χρειάστηκε να ταλαιπωρηθούν λίγο περισσότερο, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί για το πού ψηφίζουν και αρχικά πήγαν στα εκλογικά κέντρα που ψήφιζαν στις προηγούμενες εκλογές...

- Αυτή τη φορά όμως τα τμήματα είχαν «σπάσει», με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν το όνομά τους στις καταστάσεις. Πάντως δεν πτοήθηκαν, έψαξαν, ρώτησαν και τελικά με μια μικρή καθυστέρηση άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα!
- Μετ’ εμποδίων ψήφισαν συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι αίθουσες ψηφοφορίας ήταν... δυσπρόσιτες, καθώς βρίσκονταν σε ορόφους και χωρίς φυσικά την ύπαρξη ασανσέρ!

- Μια τέτοια περίπτωση ήταν το 5ο Δημοτικό Σχολείο (Βαλάνειο), όπου πολλοί ψηφοφόροι όταν έμπαιναν στο κτίριο, διαπίστωναν ότι θα έπρεπε να ανέβουν αρκετές σκάλες (φωτό)! Όπως μας έλεγαν, το ίδιο συνέβη και στο 3ο Λύκειο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ταλαιπωρίας μια γιαγιά, που έπρεπε να ανέβει στον 3ο όροφο για να ψηφίσει!

SKALES

- Καμία πρόνοια λοιπόν για συνανθρώπους μας ΑμεΑ και ηλικιωμένους, οι οποίοι για μια ακόμη φορά ένιωσαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας!
- Ωστόσο θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, αντιλαμβανόμενοι την σοβαρή αυτή παράλειψη, εξυπηρετούσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ψηφοφόρους, έτσι ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

- Πάντως ομολογουμένως, η μη ύπαρξη εύκολης πρόσβασης για ΟΛΟΥΣ στα εκλογικά τμήματα, ήταν από τα πιο σοβαρά «φάουλ» αυτών των εκλογών. Είναι πράγματι απογοητευτικό να αποδεικνύεται με κάθε ευκαιρία πόσο πίσω είμαστε ως… «ευρωπαϊκή» χώρα σε βασικές υποδομές!

- Από τις 7.30 το πρωί ο βουλευτής Ιωαννίνων, πρ. Υπουργός Κώστα Τασούλας επισκέφθηκε διάφορα εκλογικά κέντρα στην πόλη για να δει εάν όλα ξεκίνησαν ομαλά.

PSHFODELTIA

- Κατά τις 8 βρέθηκε στην Ακαδημία. Όπως μας είπε ψηφοφόρος εκείνη την ώρα ο δικαστικός αντιπρόσωπος μαζί με τον γραμματέα ετοίμαζαν τα ψηφοδέλτια, καθώς δεν υπήρχε Εφορευτική Επιτροπή για να βοηθήσει. «Ελάτε να βάλετε κι εσείς ένα χεράκι» είπαν χαριτολογώντας στον Κ. Τασούλα. Κι εκείνος πρόθυμα ανταποκρίθηκε, συγκεντρώνοντας μερικά πακετάκια!

- Ο Κ. Τασούλας ψήφισε γύρω στις 10 το πρωί στο 4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, στην Χρηστοβασίλη, μαζί με την μητέρα του και την κόρη του, ενώ αργά χθες βράδυ αναχώρησε για την Αθήνα…

- Μια πραγματική κυρία, ετών… 103 (!) η κ. Ιουλία Κατσαδήμα, σύζυγος του αείμνηστου Δημάρχου Ιωαννίνων Σπύρου Κατσαδήμα, ενός ανθρώπου που άφησε την δική του ξεχωριστή σφραγίδα στον Δήμο, πήγε χθες να ψηφίσει για νέο Δήμαρχο της πόλης (φωτό 2)!
- Το συγκινητικό στιγμιότυπο «τσάκωσε» το epiruspost.gr, αναφέροντας ότι η κ. Ιουλία τους άφησε όλους άφωνους στο εκλογικό τμήμα όπου προσήλθε νωρίς χθες το πρωί. Ήταν πράγματι από τις μοναδικές στιγμές της χθεσινής ψηφοφορίας…

GKONTAS

- Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Μαρούτσειο), άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Γκόντας, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε: «Η παράταξή μας όλα αυτά τα χρόνια δίνει την μάχη για την πόλη του μέλλοντος. Όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε έναν αγώνα με αξιοπρέπεια και σεβασμό και σήμερα περιμένουμε να μας τιμήσουν οι συμπολίτες με την εμπιστοσύνη τους» (φωτό 3).

ELISAF

- Συνοδευόμενος από υποψ. δημοτ. συμβούλους και υποψηφίους της Κοινότητας Ιωαννίνων προσήλθε χθες στο σχολικό συγκρότημα της Πλατείας Ομήρου για να ψηφίσει ο υποψ. δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. «Εμείς από την πλευρά μας, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας…», δήλωσε, μεταξύ άλλων, αμέσως μετά.

- Οικογενειακώς πήγε χθες να ψηφίσει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και εκ νέου υποψήφιος Θωμάς Μπέγκας. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τα δίδυμα παιδιά τους, τα οποία μάλιστα ψήφιζαν για πρώτη φορά, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τον προεκλογικό αγώνα και έτοιμος για συνεργασίες που απαιτεί η «επόμενη μέρα» των εκλογών.
- Στην Βροντισμένη του Δήμου Πωγωνίου, μαζί με την σύζυγό του Όλγα, ψήφισε ο υποψ. Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος. Σε δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ολοκληρώνουμε έναν κύκλο εσωστρέφειας στην Ήπειρο και πλέον όλοι μαζί συλλογικά θα δώσουμε τη μάχη για την αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών…».

- Συνοδευόμενος από ομάδα υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψ. Περιφερειάρχης Δημ. Δημητρίου. Σε δήλωσή του κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον κόσμο που αγκάλιασε την παράταξή του!

- Ευδιάθετος προσήλθε στο 6ο Δημοτ. Σχολείο στη Βρυσούλα για να ψηφίσει και ο υποψ. Περιφερειάρχης Γ. Ζάψας, ενώ στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία της παράταξής του και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η τύχη της Περιφέρειας θα κριθεί στον β' γύρο…
- Ήρθαν, ψήφισαν και έφυγαν αυθημερόν! Αυτά είναι τα θετικά των σύγχρονων αυτοκινητόδρομων, εκτός του γεγονότος ότι δεν έβαλαν το «χέρι στην τσέπη» για διόδια…

- Γι’ αυτό και αρκετοί ήταν οι απόδημοι Ηπειρώτες που έφθασαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

DIODIA

- Όσοι επέλεξαν να ταξιδέψουν με το δικό τους αυτοκίνητο, ξεκίνησαν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και μετά, καθώς η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων ήταν δωρεάν. Σημαντικό το κίνητρο για πολλούς, αφού στα διόδια αφήνει κανείς μια μικρή… περιουσία!

- Μπορεί να γλίτωσαν τα διόδια, όχι όμως και την βενζίνη, η τιμή της οποίας… τσίμπησε, ειδικά στα πρατήρια κοντά στους αυτοκινητοδρόμους!

- Όταν ήρθε η ώρα να πάρουν το δρόμο του γυρισμού οι περισσότεροι έφευγαν με τα πορτ-μπαγκαζ… τιγκαρισμένα! Τα τοπικά προϊόντα, κυρίως τυροκομικά και κρεατικά, είχαν την τιμητική τους! Πολλοί είχαν ήδη κάνει τις παραγγελίες τους τηλεφωνικά πριν έρθουν από τα ντόπια κρεοπωλεία, για να… φορτώσουν και να φύγουν!

POGONIANI

- Οι εκλογές έδωσαν για λίγο ζωή και στα ακριτικά χωριά μας. Τα καφενεία εκτός των λιγοστών κατοίκων υποδέχθηκαν χθες και απόδημους που έφθασαν από διάφορες περιοχές, μακρινές ή και πιο κοντινές, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η φωτό από την Πωγωνιανή χθες στο καφενείο «πλάτανος» στο κέντρο του χωριού, υπήρξε αδιαχώρητο...
- Πάνε οι εποχές των έξαλλων πανηγυρισμών και της… βαβούρας που επικρατούσε στην πόλη το βράδυ της Κυριακής των εκλογών…

- Χθες (ώρα 10.30 μ.μ.) και στο κέντρο της πόλης υπήρχε ηρεμία. Στα Εκλογικά Κέντρα των υποψηφίων λίγος κόσμος, σκέψη και περισυλλογή!

- Η επόμενη μέρα, τουλάχιστον στο Δήμο Ιωαννιτών, βρίσκει τους επικεφαλής των συνδυασμών και τους υποστηρικτές τους προβληματισμένους…
- Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έβγαλε Δήμαρχο από την 1η Κυριακή. Θ. Μπέγκας και Μωυσής Ελισάφ θα… διασταυρώσουν τα ξίφη τους την ερχόμενη Κυριακή.

- Ποια στάση θα κρατήσουν οι υπόλοιποι διεκδικητές του Δήμου που δεν κατάφεραν να περάσουν στον β’ γύρο; Θα δώσουν «γραμμή» στους ψηφοφόρους τους; Κι αν ναι, εκείνοι θα την ακολουθήσουν; Ερωτήματα που θα βασανίζουν τις επόμενες μέρες τα επιτελεία των δυο συνδυασμών που διεκδικούν την Δημαρχία. Η ερχόμενη Κυριακή θα δείξει...