Στερούν από Βορειοηπειρώτες την πρόσβαση σε δομές Υγείας!

on .

TASOYLAS KOSTAS BOYLH 1

• Τα προβλήματα που δημιουργεί η άρνηση ορισμένων ΚΕΠ να χορηγήσουν ΑΜΚΑ σε Βορειοηπειρώτες, που είναι Έλληνες πολίτες ή που έχουν την ιδιότητα του ομογενούς, αναδεικνύει με ερώτησή του στους αρμόδιους Υπουργούς (Υγείας, Εργασίας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών) ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας. Και ζητά να αναληφθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποκατασταθεί η σε βάρος τους αδικία, η οποία τους στερεί την πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας!

Έχουν τις προϋποθέσεις…
Ο Γιαννιώτης πρ. Υπουργός, στην ερώτησή του, υπενθυμίζει την σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ596/1-4-2009), στην οποία καθορίζονται οι διαδικασίες για την απόδοση ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. «Υπόχρεοι απόκτησης ΑΜΚΑ είναι όλοι οι ασφαλισμένοι άμεσα ή έμμεσα και οι συνταξιούχοι, καθώς επίσης και κάθε πρόσωπο που εργάζεται ή πρόκειται να αναλάβει εργασία εντός των ορίων της χώρας».
Όπως αναφέρει ο Κ. Τασούλας από την παραπάνω διατύπωση, αλλά και από μεταγενέστερα έγγραφα διευκρινιστικά προκύπτει ότι οι Έλληνες πολίτες, ασχέτως τόπου γέννησης και ομογενείς κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς δικαιούνται ΑΜΚΑ ασχέτως μόνιμης διαμονής στη χώρα μας. Ανάμεσα στα στοιχεία που απαιτούνται περιλαμβάνεται και η ταχυδρομική διεύθυνση επικοινωνίας στην Ελλάδα, η οποία όμως δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά με διεύθυνση κατοικίας.

Γιατί αρνούνται;
Ωστόσο, συνεχίζει στην ερώτησή του ο Γιαννιώτης βουλευτής, για το θέμα αυτό τα ΚΕΠ δεν ακολουθούν ενιαία τακτική. Αρκετά από το φθινόπωρο του 2017 αρνούνται να εκδώσουν ΑΜΚΑ σε Έλληνες πολίτες που γεννήθηκαν στην Αλβανία και σε ομογενείς κατόχους ειδικού δελτίου, επικαλούμενα πως δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι Βορειοηπειρώτες να μην αποκτούν ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, αν και το δικαιούνται.

Για το Στρατοδικείο...
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και στη δημοσιογράφο Βίκυ Μιχέλη, ο Κ. Τασούλας αναφέρθηκε και στην κατάργηση του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για μια ακόμη απόδειξη της αδιαφορίας και της παραγνώρισης που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ σε πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων και ευρύτερα.
Όπως είπε με την κατάργηση και την μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη δεν πλήττονται κατά τρόπο απαράδεκτο μόνο σοβαρά επαγγελματικά δικαιώματα των δικηγόρων των Ιωαννίνων, αλλά δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα και περιττά έξοδα σε πολίτες και στρατιωτικούς, υποθέσεις των οποίων εκκρεμούν ή πρόκειται μελλοντικά να εξετασθούν στα καταργούμενα στρατιωτικά δικαστήρια.
Ο κ. Τασούλας για το θέμα αυτό προτίθεται να συνεργασθεί με το Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, ώστε συντονισμένα να εξετασθεί κάθε δυνατότητα ανάκλησης της απαράδεκτης αυτής κυβερνητικής πρωτοβουλίας.