Και δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. βαδίζει προς αυτοδυναμία

on .

KALPH ND SYRIZA

• Καθώς πλησιάζουμε στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, το πολιτικό θερμόμετρο χτυπά «κόκκινο». Ο αέρας νίκης του Κ. Μητσοτάκη καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φέρνοντας όλο και πιο κοντά το σενάριο της αυτοδυναμίας.
Την επερχόμενη νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές… πιστοποίησαν και δυο νέες δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν χθες.

Τα ευρήματα της Opinion
• Η δημοσκόπηση της Opinion Poll δείχνει διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδυναμία για το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. λαμβάνει 34,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3, το ΚΙΝΑΛ 5,1%, το ΚΚΕ 3,8%, η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου 3,2%, το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη 3%, ενώ η Χρυσή Αυγή καταποντίζεται στο 1,8%.
Σύμφωνα με την έρευνα, εάν δεν προσμετρηθούν τα λευκά, τα άκυρα και όσοι δηλώνουν αποχή, η ΝΔ ανεβαίνει στο 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, το ΚΙΝΑΛ στο 5,4%, το ΚΚΕ στο 4%, η Ελληνική Λύση στο 3,4%, το Μέρα 25 στο 3,2% και η Χρυσή Αυγή στο 1,9%.
Στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ. φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝΑΛ στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, το ΜΕΡΑ25 στο 4,1%, η Ελληνική Λύση στο 3,6%, ενώ η Χρυσή Αυγή στο 3,3%.
Από τα άλλα κόμματα το μόνο που δείχνει κάπως ικανό να προσεγγίσει το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καταγράφεται στο 2,3%.

Τα ευρήματα της Pulse
• Σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και η νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων η μέση διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές είναι στις 8 μονάδες και αυτοδυναμία τουλάχιστον δύο εδρών.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 35% από 34,5% στην προηγούμενη έρευνα και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, από 26%. Και τα δυο κόμματα διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των υποστηρικτών που τα ψήφισαν στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, με την συσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολογίζεται στο 87% και για τη Ν.Δ. στο 90%.
Στο 7% βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, στο 5,5% το ΚΚΕ και στο 4,5% η Χρυσή Αυγή. Άλλα δύο κόμματα, το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,5% και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου με 3% φαίνεται να περνούν το κατώφλι της Βουλής.
Σε περίπτωση που η Ελληνική Λύση δεν καταφέρει να μπει στην Βουλή η δημοσκόπηση υπολογίζει πως η Ν.Δ. θα αποσπάσει 156 έδρες, έχοντας καθαρή αυτοδυναμία. Εάν το κόμμα Βελόπουλου εξασφαλίσει θέση στην νέα Βουλή η πλειοψηφία της Ν.Δ. περιορίζεται στις 152 έδρες.
Το πλεονέκτημα της Πειραιώς αποτυπώνεται πιο έντονα στην παράσταση νίκης, όπου η ΝΔ έχει προβάδισμα 53 μονάδων. Ανεξαρτήτως πρόθεσης ψήφου, το 71% εκφράζει την πεποίθηση πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα επικρατήσει στις κάλπες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 18%.