ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Από 18 Ιουλίου 13ος Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής

on .

TASOYLAS AVEROF

• Ο Γιαννιώτης βουλευτής, Κώστας Τασούλας με μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία, αναδεικνύεται την άλλη Πέμπτη ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (από το 1974), στο τρίτο ανώτερο θεσμικό πολιτειακό αξίωμα της χώρας, μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.
Η απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη να προτείνει για την κορυφαία αυτή θέση τον Ηπειρώτη πολιτικό, φαίνεται πως είχε ληφθεί από καιρό, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του Κ. Τασούλα το πολιτικό ήθος που έχει επιδείξει σε όλη τη μακρά πολιτική του πορεία, τις γνώσεις, αλλά και τον κοινοβουλευτικό του λόγο, που καθηλώνει ακόμη και τους πολιτικούς του αντιπάλους!
Είναι ο άνθρωπος που ο Πρόεδρος της Ν.Δ. όρισε ως υπεύθυνο Συντονιστή για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της Ν.Δ. για την Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και ο Γενικός Εισηγητής του κόμματος στην Ολομέλεια. Χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κ. Μητσοτάκης έκανε και επίσημα γνωστή την πρότασή του, λέγοντας: «Όλο το καλοκαίρι θα λειτουργήσει η Βουλή. Στις 18 Ιουλίου θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα Πρόεδρό της – ελπίζω με πλειοψηφία ανάλογη της πλούσιας κοινοβουλευτικής του προσφοράς»!

Δίπλα στον Ευάγγ. Αβέρωφ
Πολιτικός μέντορας του Κώστα Τασούλα υπήρξε ο αείμνηστος Ηπειρώτης πολιτικός και Πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας, αφού από το 1981 έως το 1990 διετέλεσε ιδιαίτερος γραμματέας του, ενώ υπήρξε και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989-1990).
Να τι αναφέρει για τη συνεργασία του νεαρού τότε δικηγόρου με τον ευπατρίδη πολιτικό Ευαγγ. Αβέρωφ. η θυγατέρα του, Τατιάνα (Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα), προλογίζοντας την β’ έκδοση του βιβλίου του Κων. Τασούλα με τίτλο «Το μέγεθος και η μοίρα του Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα», που επανεξέδωσε πρόσφατα η Ελληνική Βουλή: «… Κοινό το κίνητρο της προσφοράς, κοινή και η αγάπη των Αβέρωφ και Τασούλα για την πολιτική ως το «μεγάλο μέσον για να ικανοποιήσει την βαθύτερη ψυχική ανάγκη κάθε τίμιου και ευαίσθητου ατόμου να εργαστεί για τους άλλους, να εργαστεί για τον Άνθρωπο…». Και δεν σταματούν εδώ οι ομοιότητες. Παρακολούθησα από κοντά τον πολυετή σύνδεσμο των δυο αντρών, που, πέρα από το πάθος τους για τον Άνθρωπο και την πολιτική, είχαν πολλές ακόμα κοινές αγάπες και στοιχεία κοινά της προσωπικότητάς τους. Την αγάπη για την λογοτεχνία, για παράδειγμα. Την ευρύτητα, την πολυμάθεια, αλλά και το χιούμορ τους. Την αντίληψη του στόχου, αλλά κι έναν γήινο ρεαλισμό, μια ενστικτώδη θέαση της μεγάλης εικόνας που τοποθετούσε το όραμα στην υπηρεσία της πραγματικότητας…».

Πλούσιο βιογραφικό…
Ο Κώστας Τασούλας γεννήθηκε το 1959 στα Γιάννενα και είναι δικηγόρος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργασθεί κατά την περίοδο 1988-89 σε Δικηγορική εταιρία του Λονδίνου, ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993.
Το 1990 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς και το 1994 Δήμαρχος Κηφισιάς.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές 2004, 2007, 2009, 2012 (δυο φορές), 2015 (δυο φορές) και 2019.
Το 2006 ορίσθηκε Αναπλ. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.
Από το 2010 έως το 2012 Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας.
Την περίοδο 2013 - 2014 υπήρξε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού.
Από το 2016 έως το 2019 ορίστηκε Γενικός Εισηγητής Ν.Δ. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ο κ. Τασούλας είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά, τον Αναστάσιο και την Μάγδα.

* * * 

Ποιους προτείνει η Ν.Δ. για Αντιπροέδρους

• Τους βουλευτές της Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Αθανάσιο Μπούρα θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία για Αντιπροέδρους της νέας Βουλής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ας σημειωθεί ότι οι δυο εξ αυτών (Ν. Κακλαμάνης και Αθ. Μπούρας) έχουν θητεύσει και κατά το παρελθόν στην ίδια θέση, ενώ ο κ. Αθανασίου διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ