Στο πρόσωπό του Κ. Τασούλα αναγνωρίστηκε το ήθος και η προσωπική του πορεία

on .

TASOYLAS MHTSOTAKHS

Η εκλογή του Κώστα Τασούλα ως Προέδρου της Βουλής με ρεκόρ ψήφων, κυρίως όμως η ομιλία του προς τους βουλευτές, αποτέλεσε και χθες αντικείμενο ευρύτατου θετικού σχολιασμού από Μέσα Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας, πολιτικούς και πολίτες.
«Ήταν μια ομιλία ξεχωριστή, παιδευτικού χαρακτήρα», ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια που ακούστηκαν (ΣΚΑΙ), ενώ το BHMA online τη χαρακτήρισε «εμβληματική».
Ειδική αναφορά όμως στο νέο πρόεδρο της Βουλής, έκανε χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., λέγοντας τα εξής:
«Στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Βουλής, του Κώστα Τασούλα, αναγνωρίστηκε χθες, το ήθος και η προσωπική του πορεία. Συγχαρητήρια κ. Πρόεδρε και καλή δύναμη. Στο ρεκόρ της διακομματικής αποδοχής του, όμως, ενυπάρχει και η συμβολή της δικής μας Παράταξής στον κοινοβουλευτισμό. Τώρα, έχουμε χρέος να δουλέψουμε, κ. Πρόεδρε, όλες και όλοι οι συνάδελφοι μαζί, ώστε να ζούμε πιο συχνά τέτοιες στιγμές στο Κοινοβούλιο. Όχι μόνο γιατί αποδεικνύουν ότι η συνέπεια και η εργατικότητα τελικά επιβραβεύονται στην πολιτική, αλλά και γιατί εκπέμπουν το μήνυμα ότι μία νέα ποιότητα μπορεί να επικρατήσει τελικά στη δημόσια ζωή. Και όπως είπε και ο ίδιος, κράτησα την τελευταία του αναφορά: «τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, σκεφτείτε πόσοι άραγε μας θαυμάζουν για αυτό που γίναμε». Βουλεύομαι σημαίνει σκέφτομαι. Και στην πολιτική πρακτική, αυτό σημαίνει νομοθετώ. Οι ευθύνες σας είναι, λοιπόν, μεγάλες. Απαιτούν και σκέψη, απαιτούν και εθνική ευθύνη. Γιατί -και απευθύνομαι κυρίως στους πρωτοεκλεγέντες συναδέλφους μας- η βουλευτική ιδιότητα δεν αποτελεί απλά έναν σταθμό, ένα σκαλοπάτι σε μία πολιτική διαδρομή. Αποτελεί μια αυτόνομη πρόκληση. Και ο δικός μου ο νους και η δική μου σκέψη γυρνάει 15 χρόνια πίσω όταν και εγώ, πρώτη φορά εκλεγμένος βουλευτής, έκατσα σε αυτά τα έδρανα και έμαθα πως δουλεύει η Βουλή, αφιερώνοντας πολύ χρόνο στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα. Σας ενθαρρύνω από καρδιάς να κάνετε και εσείς το ίδιο. Διότι το Κοινοβούλιο είναι ένα μεγάλο σχολείο και όπως θυμάμαι ότι έλεγε πάντα ένας μεγάλος κοινοβουλευτικός άνδρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πάντα στο Κοινοβούλιο, όταν ακούς προσεκτικά θα μάθεις κάτι από κάθε ομιλητή. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μας έχουμε αγορεύσει σε διάφορα βήματα. Το βήμα αυτό, όμως, το βήμα του Κοινοβουλίου, είναι ένα βαρύ βήμα. Με το οποίο όλοι σας θα αποκτήσετε σταδιακά εξοικείωση. Είναι ένα βήμα, όμως, το οποίο επιβραβεύει πάνω απ’ όλα την ποιότητα, την καλή προετοιμασία, τους χαμηλούς τόνους και το συγκροτημένο πολιτικό ήθος. Μας περιμένει, λοιπόν, όλους μας πολλή δουλειά σε μία δύσκολη, αλλά γεμάτη από ευκαιρίες τετραετία».