Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ: Αφήστε τις επιστολές και ελάτε να τα πούμε… τετ α τετ!

on .

ELISAF MPEGKAS

 Με… ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα σε νυν και νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ιωαννίνων, συνεχίστηκε τις τελευταίες ημέρες ο «διάλογος» που αφορά στη διερεύνηση της πιθανότητας μεταξύ τους συνεργασίας ενόψει της νέας δημοτικής περιόδου που ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου.
Φυσικά, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν έχει καταλήξει σε κάποιο απτό αποτέλεσμα και δικαιολογημένα ο Θωμάς Μπέγκας στην χθεσινή δεύτερη κατά σειρά επιστολή του προς τον Μωυσή Ελισάφ ζητάει ξανά… τετ α τετ συνάντηση για να γίνει ουσιαστική συζήτηση, αφήνοντας αιχμές πως η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» δεν επιθυμεί πραγματικά τη συνεργασία με την παράταξη του απερχόμενου Δημάρχου!
Πάντως, όπως συνάγεται τόσο από το ύφος της επιστολής Μπέγκα όσο και από την προηγούμενη επιστολή Ελισάφ προς τον σημερινό Δήμαρχο το ενδεχόμενο της συνεργασίας ανάμεσά τους απομακρύνεται διαρκώς!
Η απάντηση Μπέγκα
Από την πλευρά του απερχόμενου Δημάρχου φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για συνεργασία με τον Μωυσή Ελισάφ.
Στην χθεσινή απαντητική του επιστολή προς τον νέο Δήμαρχο Ιωαννίνων ο απερχόμενος επαναλαμβάνει τη διάθεση της παράταξής του για συμπόρευση, τονίζοντας ότι οι άξονες προγραμματικής σύγκλισης που η πλευρά Ελισάφ πρότεινε «αποτελούν σοβαρή βάση διαλόγου, κάποια σημεία τους όμως χρήζουν διευκρινίσεων και εξειδίκευσης».
Όπως επισημαίνει η παράταξη Μπέγκα, «η συνεργασία είναι συγκεκριμένη διαδικασία και δε γίνεται δια αλληλογραφίας. Οι παρατάξεις συζητούν δια ζώσης και καταλήγουν στα σημεία τα οποία συμφωνούν. Στα πιθανά σημεία που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή χρειάζονται διευκρινίσεις, αυτές οφείλουν με διάλογο να συντίθενται και να καταλήγουν και αυτές σε συμφωνία».
Αυτό ακριβώς έχει προταθεί από την πλευρά του απερχόμενου Δημάρχου, ωστόσο στην επιστολή της η «Ενότητα Πολιτών» σημειώνει πως ναι μεν σέβεται το γεγονός ότι η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» έλαβε την εντολή διακυβέρνησης του Δήμου μας, όμως δεν θεωρεί ότι η εντολή αυτή δόθηκε με τη μορφή «λευκής επιταγής»!
Το πιο μεγάλο «αγκάθι»
Μεγάλο «αγκάθι» στην προσέγγιση των δύο πλευρών φαίνεται πως είναι η αξιολόγηση των πεπραγμένων της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Θωμάς Μπέγκας, «αποτελεί βασική μας αρχή ότι οποιαδήποτε νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να χτίζει πάνω στα θετικά της προηγούμενης και να μην υιοθετεί ισοπεδωτικές λογικές περί μηδενισμού του έργου της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής». Σ’ αυτό όμως δε φαίνεται να συμφωνεί ο Μ. Ελισάφ, ο οποίος στη δική του δεύτερη επιστολή χαρακτηρίζει «απολύτως λογικό να ερμηνεύουμε εντελώς διαφορετικά το ‘σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή’ όπως και να ιεραρχούμε διαφορετικά τις προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια»! Εδώ μάλλον δύσκολα θα γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.
Με ποιους η σύγκλιση;
Δεύτερη σημείο διαφωνίας είναι το αν θα πρέπει να δημιουργηθεί μία μεγάλη πλειοψηφία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς κανέναν αποκλεισμό όπως είναι το ζητούμενο για την παράταξη Ελισάφ ή αν η προσπάθεια αυτή θα περιοριστεί στη σύγκλιση μόνο παρατάξεων με προοδευτική κατεύθυνση όπως θέλει η πλευρά Μπέγκα. Ο νέος Δήμαρχος τονίζει ότι η άποψη του κ. Μπέγκα χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης, με τον νυν Δήμαρχο να υπενθυμίζει τα εξής: «Υπάρχουν και προοδευτικές και συντηρητικές παρατάξεις και αυτό έχει να κάνει με την αφετηρία, την πολιτική και την ιστορία του καθενός αλλά και της κάθε παράταξης. Αυτό είναι και το νόημα της συγκρότησης και συμμετοχής παρατάξεων σε μια εκλογική διαδικασία στη Δημοκρατία» και προσθέτει πως «προς προοδευτική κατεύθυνση κινούνταν οι πολιτικές που ασκήθηκαν την Δημοτική περίοδο που μας πέρασε. Ήταν πολιτικές που είχαν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Δημοτικών Επιχειρήσεων».
Καταλήγοντας στην επιστολή της η «Ενότητα Πολιτών» του Θ. Μπέγκα ζητάει εκ νέου τη διεξαγωγή μιας εκ του σύνεγγυς συζήτησης, η οποία μπορεί να επιλύσει τις όποιες απορίες, υπενθυμίζοντας πως «έχουν υποχρέωση οι παρατάξεις μας να ακούσουν το μήνυμα που έστειλαν οι συμπολίτες μας με την ψήφο τους και να εργασθούν από κοινού τα επόμενα χρόνια για το καλό του τόπου». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει, «θα φαίνεται ότι όλη αυτή η προσπάθεια έγινε από πλευρά σας κατ’ επίφαση, μόνο για τυπικούς λόγους και την έξωθεν καλή μαρτυρία και όχι γιατί πράγματι επιθυμείτε την συνεργασία με την δική μας παράταξη»!

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ