Η σκυτάλη στους νέους Δημάρχους μέχρι το τέλος της εβδομάδας...

on .

ZAGORI SOYKOYBELOS ORKOMOSIA 25 8 19

• Με τους πολίτες να περιμένουν λύσεις στα καυτά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές της Ηπείρου σε λίγες μέρες (1η Σεπτεμβρίου) αναλαμβάνουν τα βαριά καθήκοντά τους. Ήδη στους Δήμους Ζαγορίου, Κόνιτσας και Σουλίου πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νέων Διοικήσεων, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας θα γίνουν ανάλογες εκδηλώσεις και στους υπόλοιπους Δήμους.
Όσον αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου, η τελετή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή (11 π.μ.) στο χώρο εκδηλώσεων του μεγάρου της, ενώ για τον Δήμο Ιωαννιτών η ορκωμοσία θα γίνει την ίδια μέρα (7 μ.μ.) στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Στο Δήμο Πωγωνίου η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου. Στο Δήμο Ζίτσας την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, στην Ελεούσα, ενώ στο Δήμο Δωδώνης την Παρασκευή, 30 Αυγούστου (1 μ.μ.), στο χώρο του κεντρικού δημαρχείου, στην Αγία Κυριακή Θεριακησίου.

Στον Δήμο Κόνιτσας
Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής Κόνιτσας στην αίθουσα διαλέξεων του Δημαρχείου. Ο νέος  Δήμαρχος Νίκος Εξάρχου δεσμεύτηκε ότι θα παλέψει για ένα καλύτερο αύριο, διεκδικώντας από την πολιτεία όσα αντιστοιχούν στην παραμεθόρια αυτή περιοχή. «Με εντιμότητα, αξιοκρατία, θέληση, διαφάνεια, δικαιοσύνη, κοινωνική ευαισθησία, χωρίς σκοπιμότητες και οποιαδήποτε ιδιοτέλεια, καλούμαστε να υπηρετήσουμε ο καθένας από τη θέση του την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εργαστούμε σκληρά για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών του ακριτικού μας Δήμου, στοχεύοντας πάντα στην ανάπτυξη», τόνισε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Ν. Εξάρχου. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι «παραμερίζοντας οποιαδήποτε αντίθεση με συντονισμένες κινήσεις και επιδιώκοντας κάθε γόνιμη συνεργασία, θα αντιμετωπίσουμε κατάματα τα προβλήματα…».
Από την πλευρά του ο απερχόμενος Δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τη νέα Δημοτική Αρχή, ενώ έκανε κι ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του.

Στο Δήμο Ζαγορίου...
Τον καθιερωμένο όρκο, εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων τους έδωσαν το πρωί του Σαββάτου ο νέος Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πρόεδροι και σύμβουλοι των 43 Κοινοτήτων του Δήμου. Στην ομιλία του ο νέος Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την τιμή που του έκαναν οι δημότες του Ζαγορίου να τον εκλέξουν Δήμαρχο τους.
«Στη θητεία μας θα κινηθούμε με πέντε αδιαπραγμάτευτες αρχές. Χρηστή διοίκηση, αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών, συλλογικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Και άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «το κλειδί της επιτυχίας, τόσο εμού, όσο και της παράταξής μας είναι η ενότητα...».

Ο Β. Σπύρου
Από την πλευρά του ο απερχόμενος Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο νέο Δημ. Συμβούλιο Βασίλης Σπύρου ευχήθηκε «καλή και δημιουργική θητεία», σημειώνοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων έχει βρει τα βήματά της και αυτό οφείλεται στη σημαντική αλλαγή με χρηματοδοτήσεις κυρίως μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΥΠ.ΕΣ.
«Στην νέα δημοτική περίοδο υπάρχουν τα εχέγγυα για μια πάρα πολύ καλή προοπτική για το Ζαγόρι», τόνισε ο κ. Σπύρου κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των έργων που είναι σε εξέλιξη.

Το νέο 17μελές Δημ. Συμβούλιο
Μετά την τελετή της ορκωμοσίας ο νέος Δήμαρχος, τα μέλη του δημοτικού Συμβουλίου, οι πρόεδροι και σύμβουλοι (μόνον το Δεμάτι διαθέτει 5μελές συμβούλιο, όλες οι άλλες Κοινότητες μόνο πρόεδρο) των Κοινοτήτων υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο.
Στο νέο 17μελες Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών κατέλαβαν, 7 έδρες η παράταξη του Δημάρχου Γιώργου Σουκουβέλου και από 5 έδρες οι άλλες δυο με επικεφαλής τους Βασίλη Σπύρου και Λεωνίδα Τσουμάνη. Η σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής:
- «ΖΑΓΟΡΙ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» (έδρες 7): Γεώργιος Τσουμάνης, Ανδρέας Γκρουϊδης (Δ.Ε. Τύμφης), Ιωάννης Τσαπάρης, Θεοχάρης Λαδιάς (Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου), Ηλίας Κίτσιος, Αναστάσιος Περιστέρης, Παναγιώτης Ρούσκας (Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου).
- «ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΖΑΓΟΡΙΟΥ» (έδρες 5): Βασίλειος Σπύρου (ως επικεφαλής), Κωνσταντίνος Κούλας (Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου), Δημήτριος Φερεντίνος, Σταύρος Τζόκας (Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου), Αγγελική Ράπτη (Δ.Ε. Βοβούσας).
- «ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΑΓΟΡΙ» (έδρες 5): Λεωνίδας Τσουμάνης (ως επικεφαλής), Ηλίας Ράπτης (Δ.Ε. Τύμφης), Αχιλλέας Τσουμάνης (Δ.Ε. Παπίγκου), Ελευθέριος Ζαρκάδας (Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου), Ευτύχιος Μαλανδράκης (Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου).

Στο Δήμο Σουλίου
Παρουσία των αρχών της Θεσπρωτίας και χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτου πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά, η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη και της νέας Δημοτικής Αρχής. «Το να πετύχουμε, είναι συλλογική υπόθεση όλων των παρατάξεων, όλων των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων και όλων των εργαζομένων στο Δήμο», τόνισε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο νέος Δήμαρχος.
Από την πλευρά της η απερχόμενη Δήμαρχος και εκλεγείσα περιφερειακή σύμβουλος Σταυρούλα Μπραΐμη, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έχουν υλοποιηθεί και ευχαρίστησε το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, και τους υπάλληλους του Δήμου για την συνεργασία τους.