Ζητείται σχέδιο δράσης για Παμβώτιδα και Καλαμά!

on .

AMYRAS GIORGOS 1

• Γνωστά είναι τα προβλήματα ρύπανσης που αντιμετωπίζουν τόσο η λίμνη Παμβώτιδα όσο και ο ποταμός Καλαμάς. Για την επίλυσή τους και για την ανάκαμψη των σπάνιων οικοσυστημάτων τόσο της λίμνης όσο και του ποταμού απαιτείται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από πλευράς της Πολιτείας, με τη σύμφωνη γνώμη πάντα των ανθρώπων που ζουν δίπλα τους.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Παμβώτιδα και ο Καλαμάς μπορούν να αποτελέσουν υπόδειγμα περιβαλλοντικής διαχείρισης για ολόκληρη τη χώρα.

Πρόταση στη Βουλή
Έπειτα από πρόταση του βουλευτή της Ν.Δ., η ποιότητα των υδάτων και η διαχείριση των οικοσυστημάτων του Καλαμά και της λίμνης Παμβώτιδας θα αποτελέσουν αντικείμενο των εργασιών της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής. Ο Γιώργος Αμυράς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα και ειδικότερα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης, με τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη όπου συζητήθηκε η ποιότητα των υδάτων της Παμβώτιδας.
«Να γίνουν υπόδειγμα…»
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο βουλευτής υπογράμμισε τη σημασία που δίνει ο Πρωθυπουργός στην τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Όπως τόνισε, «ο μεν Καλαμάς πρέπει να γίνει πόλος έλξης για αναψυχή, ψυχαγωγία, πολιτισμό και αθλητικές δραστηριότητες παραμένοντας αναπόσπαστο κομμάτι της γεωργικής ανάπτυξης. Η δε λίμνη Παμβώτιδα αντιμετωπίζει τεράστιες αστικές, βιομηχανικές και γεωργικές πιέσεις και απαιτείται άμεσα η εφαρμογή σχεδίου δράσης για την ανάκαμψη του οικοσυστήματός της, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών». Στόχος είναι, πρόσθεσε ο κ. Αμυράς, «η διαχείριση της λίμνης και του ποταμού, να αποτελέσει υπόδειγμα που θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής έχει ήδη θέσει και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, τα ζητήματα της λίμνης των Ιωαννίνων και του Καλαμά, έτσι ώστε το ελληνικό Κοινοβούλιο να ασχοληθεί εντατικά με την ανάκαμψη των δύο σπάνιας ομορφιάς και υψηλής σημασίας, οικοσυστημάτων της περιοχής μας.