Ανεκτίμητη «προίκα» στο Μέτσοβο άφησε ο Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας

on .

TASOYLAS

Υπόδειγμα ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα αποτελεί το Μέτσοβο και αυτό το αναγνωρίζουν άπαντες. Η εντυπωσιακή αυτή πορεία δεν είναι τυχαία. Η ορεινή κωμόπολη είχε την τύχη να βρεθεί… στο δρόμο του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος την «προίκισε» με δύο πολύ σημαντικά δημιουργήματα.
Το ένα είναι τα αμπέλια που φύτεψε στις απόκρημνες πλαγιές του και το Οινοποιείο «Κατώγι Αβέρωφ» που ίδρυσε. Το δεύτερο είναι η Πινακοθήκη που πήρε το όνομά του, η οποία αποτελεί «κυψέλη» τέχνης και δημιουργίας.
Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την αναμπέλωση του Μετσόβου και 30 από την ίδρυση της Πινακοθήκης και η διπλή αυτή επέτειος τιμάται με μία μεγάλη έκθεση σύγχρονης Τέχνης, την οποία εγκαινίασε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Μια σπουδαία έκθεση
Το «παρών» στα εγκαίνια της σημαντικής έκθεσης, που φέρει τον τίτλο «Τόποι δημιουργίας» και στην οποία συμμετέχουν 64 πολύ γνωστοί καλλιτέχνες, έδωσαν, πλην του Κώστα Τασούλα, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, o πρ. Δήμαρχος Μετσόβου και πρ. ευρωβουλευτής Γιάννης Αβέρωφ, ο νυν Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των Γραμμάτων και των Τεχνών καθώς και πλήθος Μετσοβιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Δρ. Λίνα Τσίκουτα – Δεϊμέζη.

Η Τατιάνα Αβέρωφ
Η Τατιάνα Αβέρωφ, κόρη του Ευάγγελου και διευθύντρια της Πινακοθήκης, αναφέρθηκε στη διπλή επέτειο, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της έκθεσης, ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και την επιμελήτριά της.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «είναι μία ιδιαίτερη στιγμή αυτή για μας, καθώς γιορτάζουμε τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Πινακοθήκης, ενώ παράλληλα συμπίπτει αυτή και με τα 60 χρόνια από τότε που ο Ευάγγελος Αβέρωφ έφερε τα πρώτα κλήματα καπερνέ σοβινιόν στην Ελλάδα και τα φύτεψε στις άγονες πλαγιές της Πίνδου δημιουργώντας το γνωστό πια κόκκινο κρασί ‘Κατώγι’. Σ’ αυτά όλα τα χρόνια έχουμε κάνει αρκετές μεγάλες εικαστικές παραγωγές και φέτος σκεφθήκαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τη διπλή αυτή επέτειο ήταν μία έκθεση σύγχρονης τέχνης αφιερωμένη στο Μέτσοβο, στον τόπο αυτό της δημιουργίας, όπου έγιναν τόσο σημαντικά βήματα ανάπτυξης που κράτησαν τον κόσμο στην περιοχή».

Ο Κώστας Τασούλας
Επικεντρωμένος στον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον εμπνευστή και ιδρυτή της ομώνυμης Πινακοθήκης του Μετσόβου και του Οινοποιείου «Κατώγι» ήταν ο χαιρετισμός του Κώστα Τασούλα. Χαρακτήρισε την Πινακοθήκη ως «το πιο λαμπερό πετράδι στο δημιουργικό στέμμα του Ευάγγελου Αβέρωφ, την κορωνίδα των προσπαθειών του» και πρόσθεσε με έμφαση: «Μαζευτήκαμε εδώ, 30 χρόνια μετά, για να κάνουμε τρεις σπονδές. Μία σπονδή στη μνήμη του δημιουργού, μία στην αξία της διάρκειας και μία σπονδή στην αξία της έμπνευσης, η οποία δημιούργησε τα 64 έργα της έκθεσης».
Όπως είπε, ο Ευάγγελος Αβέρωφ ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος που δικαίωσε το πέρασμά του απ’ τη ζωή δημιουργώντας και υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος: «Σήμερα εδώ νιώθουμε το πέταγμα της ψυχής του»!
Η Λίνα Μενδώνη
Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αν η Ελλάδα θέλει να πάει μπροστά, πρέπει να επενδύσει σε δύο άξονες. Στον πρωτογενή τομέα και στον πολιτισμό. Υπό αυτή την έννοια μπορεί κανείς να δει πόσο μπροστά ήταν πριν από 60 χρόνια ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Θέλοντας να συντηρήσει τον τόπο, να τον κάνει ξεχωριστό και να του δώσει αναπτυξιακή προοπτική, επένδυσε καταρχήν στον πρωτογενή τομέα και στη συνέχεια έριξε το βάρος στον πολιτισμό, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί αυτός ο τόπος».

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Για τη μεγάλη αγάπη του Ευάγγελου Αβέρωφ για το Μέτσοβο και τη σπουδαία κληρονομιά που του άφησε μίλησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «μέσα του είχε την έγνοια για το κοπάδι, το τυροκομείο, το αμπέλι. Έφτιαξε ένα brand name Μέτσοβο, το οποίο είναι και πνευματικό και εστιασμένο στον πρωτογενή τομέα. Έφτιαξε αρχές πάνω στις οποίες αν είχε πατήσει η χώρα θα ήταν σήμερα σε διαφορετική κατάσταση» και κατέληξε λέγοντας πως «όλοι οι Μετσοβίτες είμαστε ευγνώμονες για όσα μας έδωσε».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ