Η συμφιλίωση με το περιβάλλον είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας

on .

TASOYLAS OMILIA STRASBOYRGO 24 10 19

• Τον στόχο της αντιμετώπισης της ζωτικής πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, στο άμεσο μέλλον, έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, απευθυνόμενος στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή 60 προέδρων και 300 εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών συνελεύσεων.
Ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στη θεματική ενότητα «Το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι: τα επόμενα 70 χρόνια», με την οποία άνοιξε τις εργασίες της η Διάσκεψη, χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη και έσχατη πρόκληση της εποχής μας τη συμφιλίωση με το περιβάλλον, με ευθύνη και ηγεσία», τονίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί «το υπ’ αριθμόν ένα ανθρώπινο δικαίωμα της εποχής μας».
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Ο βασικός στόχος στο άμεσο μέλλον είναι η αντιμετώπιση της ζωτικής πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής. Χωρίς αυτή την αντιμετώπιση δεν έχει νόημα κανένα πρόγραμμα για ευημερία κι οικονομική πρόοδο, για καινοτομία στην παιδεία ή για νέες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση. Εάν δεν προστατεύσουμε άμεσα και με διάρκεια το φυσικό μας περιβάλλον, εάν δηλαδή δεν εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Παρισίων και την ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 με τους 17 στόχους της για βιώσιμη ανάπτυξη, τότε θα στερηθούμε το πλαίσιο, μέσα στο οποίο συνηθίσαμε να πλάθουμε τον μύθο της ζωής μας, θεωρώντας το δεδομένο, απρόσβλητο και ατελείωτο».
Ο κ. Τασούλας επισήμανε, στη συνέχεια της ομιλίας του, τη δύναμη της δημοκρατικής πολιτικής βούλησης για τη διεύρυνση των κατακτημένων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των ψηφισμένων στόχων, αναφερόμενος δε στη χώρα μας σημείωσε: «Η Ελλάδα, η χώρα της οποίας το κοινοβούλιο εκπροσωπώ, ήδη υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα ως το 2050. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Σκοπεύουμε ως το 2030 να παράγουμε το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κλείνουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2028 κι από το 2021 καταργούμε τα πλαστικά μιας χρήσης».