Στο φως νέο πόρισμα - φωτιά για «ατασθαλίες» στο ΚΕΘΕΑ!

on .

KIKILIAS BASILHS

• Δεν είναι τελικά όλα… αγγελικά πλασμένα στον κόσμο του ΚΕΘΕΑ! Αυτό προκύπτει από τις αποκαλύψεις που έκανε χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σχετικά με κύκλωμα στη Θεσσαλονίκη που έφτανε ακόμα και στο να αποφυλακίζει ναρκέμπορους μέσω των προγραμμάτων του Κέντρου.
Κάπως έτσι, ο Υπουργός πέρασε ουσιαστικά στην αντεπίθεση απαντώντας με επιχειρήματα σε εκείνους που αντιδρούν στην απόφασή του να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ αντικαθιστώντας το σημερινό Διοικητικό του Συμβούλιο με άλλο το οποίο θα διορίζεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Είχε στηθεί κύκλωμα!
Πόρισμα του Οργανισμού με βάση το οποίο προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για κύκλωμα που είχε στηθεί μέσω υπαλλήλων του ΚΕΘΕΑ για το πρόγραμμα «Προμηθέας» στις φυλακές Διαβατών κατέθεσε ο Βασίλης Κικίλιας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου μίλησε με αφορμή την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το νέο διοικητικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας κατήγγειλε πως φυλακισθέντες έμποροι ναρκωτικών «βαφτίζονταν» χρήστες και αποφυλακίζονταν, ουσίες οι οποίες προορίζονταν για το πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν από εργαζομένους αλλά και από εξωτερικά εμπλεκόμενους στο σύστημα, ενώ εκδόθηκαν βεβαιώσεις σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Επίσης, έκανε λόγο για χρήση νομικών ευεργετημάτων από μέλη κι αποφοίτους προγράμματος του ΚΕΘΕΑ που το χρησιμοποιούσαν χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με χρήση ουσιών. Μάλιστα, αναδεικνύονται υπόνοιες για παρακύκλωμα αξιοποίησης των ευεργετημάτων που προβλέπει ο νόμος, το οποίο μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δεν μπορούν να αποκλειστούν και εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ.
Τέλος, έκανε γνωστό πως έχουν επιβεβαιωθεί απώλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών με στοιχεία μελών, απώλεια δίσκων αποθήκευσης, έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές. Όλα αυτά αποτελούν περιστατικά που δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμα αλλά προκάλεσαν πρόβλημα εποπτείας.

«Έπνιξε» το πόρισμα!
Ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε την απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού ότι «έπνιξε» το πόρισμα αντί να το δώσει στον εισαγγελέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι προφανές ότι η διοίκηση ΚΕΘΕΑ το γνώριζε. Από τον Μάρτιο του 2018 φωνάζουν οι εργαζόμενοι και δεν είχε γίνει τίποτε. Τελικά 15 Μαρτίου 2019 το Δ.Σ αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα. Το απερχόμενο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ ενώ γνώριζε όλα αυτά για τις οικονομικές ατασθαλίες, για το ότι βάφτιζαν ναρκέμπορους ως χρήστες ναρκωτικών για να τους αποφυλακίζουν, για την παράνομη χρήση ναρκωτικών δεν έκανε τίποτα. Ποιος από μας θα ήταν στο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, θα έπαιρνε αυτά τα στοιχεία και δεν θα πήγαινε στον εισαγγελέα;». Ζήτησε δε να προσκληθεί στην Επιτροπή όλο το προηγούμενο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις «γιατί δεν έκανε καμία ενέργεια για να προφυλάξει το λαό».

Ο πρ. υπουργός
Οι αναφορές του Βασίλη Κικίλια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρ. υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος καταλόγισε σκοπιμότητες για να δικαιολογηθεί η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. «Η ΠΝΠ που φέρατε στο νομοσχέδιο βγήκε αρχές Σεπτεμβρίου και επανειλημμένα ζητήσαμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αιτιολογήσει αυτή την πράξη για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Καμία αιχμή περί ατασθαλιών δεν υπήρξε και καμία απάντηση από τον υπουργό Υγείας. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι είναι μια αυθαίρετη πραξικοπηματική ενέργεια επειδή αντέδρασε όλος ο κόσμος του ΚΕΘΕΑ», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.