Μπαίνουν κανόνες για τη διαμονή μεταναστών και προσφύγων

on .

MHTSOTAKHS YPOYRGIKO SYMBOYLIO 27 2 20

• Σε νέα φάση εισέρχεται το προσφυγικό ζήτημα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που έχουν προκύψει τόσο με τα επεισόδια σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, όσο και με την «επέλαση» του κορωνοϊού. Χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ότι θα αυξηθούν στο έπακρο τα μέτρα στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της Δημόσιας Υγείας. 
Κατά τα άλλα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν και οι οποίες αλλάζουν ριζικά την επικρατούσα σήμερα κατάσταση. Συγκεκριμένα επιδιώκεται η περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και της διευκόλυνσης των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. 
Επίσης αυστηροποιούνται οι διατάξεις για την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης. Ένα ακόμη βήμα αποτελεί η αποχώρηση από τις Δομές Φιλοξενίας, των μη δικαιούχων στέγασης με παράλληλη διακοπή των υλικών παροχών. 

Μήνυμα Πρωθυπουργού 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τα επεισόδια στα νησιά, κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να περιφρουρήσουν την ειρήνη στον τόπο τους, απομονώνοντας όσους κάνουν ή ενθαρρύνουν επεισόδια. Και μπορούν οι άμεσες αναφορές να απευθύνονταν στους νησιώτες, έμμεσα όμως έστειλε και ένα μήνυμα και προς όσους στην ενδοχώρα οργανώνουν ανάλογες αντιδράσεις. «Καλούνται όμως και αυτοί (οι νησιώτες) να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη  στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ, τοπικούς συμφεροντολόγους», τόνισε για να προσθέσει πως «όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βιαία συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές -τις έχουμε ξαναδεί- συμπεριφορές “πλατείας”, συμπεριφορές “αγανακτισμένων”».

Συνάντηση ΚΕΔΕ με Ν. Μηταράκη
Η συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη με το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου, δεν οδήγησε σε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα και επισκιάστηκε από τα επεισόδια στα νησιά. 
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, μετέφερε στον Υπουργό την πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης ότι παραμένει αρωγός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος, υπενθυμίζοντας τη στάση που έπαιξε το 2015 και το πολιτικό κόστος που πλήρωσαν πολλοί Δήμαρχοι. 
Ο Υπουργός ζήτησε προτάσεις από τους Δήμους  για τις θέσεις προσώπων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν στην περιοχή τους και μετά το Υπουργείο να διαλέξει τις μισές ώστε να προχωρήσει η αποσυμφόρηση, χωρίς όμως να πάρει απάντηση. 
Ο κ. Παπαστεργίου, πρότεινε,  να  προσδιορίσει πρώτα η Κυβέρνηση τα ποσοστά των προσφύγων/μεταναστών σε κάθε Περιφέρεια και στη συνέχεια  να γίνει σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους και τους τοπικούς βουλευτές ώστε από κοινού και οργανωμένα να δεσμευτούν για τον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών που κάθε περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει.

Αστυνομική έφοδος στον Κατσικά
Εν τω μεταξύ η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, εφαρμόζοντας το σχεδιασμό της για την πρόληψη και καταστολή παραβατικών συμπεριφορών στο Κέντρο Φιλοξενίας Κατσικά, προχώρησε σε νέους εκτεταμένους ελέγχους προχθές Τετάρτη. Συνολικά έλεγξε 102 άτομα και 32 οχήματα, προσήγαγε 23 άτομα και συνέλαβε έναν αλλοδαπό για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα.