Ζητούμενο ένα ενιαίο χωροταξικό σχέδιο για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

on .

KALOGIANNHS STAYROS 28 2 2020

• Μόνο με επικαιροποίηση των χωρικών μελετών και θεσμοθέτηση όλων των εκκρεμών Ρυθμιστικών Σχεδίων με πρώτο εκείνο των Ιωαννίνων θα μπει οικιστική τάξη στο Λεκανοπέδιο κι αυτό ζητάει ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης από το υπουργείο Περιβάλλοντος. 
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες τόνισε πως το Λεκανοπέδιο χρειάζεται έναν ενιαίο και επικαιροποιημένο χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, ο οποίος πρέπει να γίνει υπό το φως των νέων δεδομένων της περιόδου 2009 – 2020, αφού μέσα σ’ αυτήν δεν υπήρξε κάτι νεότερο. Μέσω του καινούριου σχεδιασμού θα δοθούν λύσεις, όπως σημείωσε, στα οικιστικά και κυκλοφοριακά προβλήματα και στη χωροθέτηση των υπερτοπικών χρήσεων, θα αναδειχθεί ο δημόσιος χώρος, θα αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο το παραλίμνιο μέτωπο, θα προστατευθεί και αναδειχθεί το οικοσύστημα της Παμβώτιδας. 
Σύμφωνα με τον βουλευτή, που στο παρελθόν χειρίστηκε ως αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης ζητήματα όπως το χωροταξικό, ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο Λεκανοπέδιό μας είναι παλιός και ξεπερασμένος, είναι αποσπασματικός και δεν έχει ενσωματώσει τις «κοσμογονικές», όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές που έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αδυνατεί λοιπόν να καλύψει ακόμα και στοιχειωδώς τις σημερινές ανάγκες της πόλης και των γύρω οικισμών.
Το πλέον ώριμο
Ο κ. Καλογιάννης υπενθύμισε πως ενώ με προηγούμενους νόμους  προβλεπόταν η θεσμοθέτηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων, επί μία δεκαετία και πλέον δεν έγινε κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και τόνισε πως το Ρ.Σ. Ιωαννίνων είναι το πλέον ώριμο. Μπορεί μαζί με εκείνο του Βόλου να εγκριθεί με Π.Δ. χωρίς να παραπεμφθεί σε διαδικασία Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, τροποποιώντας τις υφιστάμενες ΖΟΕ. 
Όπως είπε, με την πρόταση που καταθέτει και εφόσον, εκτός από το υπ. Περιβάλλοντος κινητοποιηθούν και οι τοπικοί φορείς, μπορούν να κινηθούν άμεσα θέματα μείζονος σημασίας για την πόλη μας όπως η απόδοση σ’ αυτήν του συνόλου του Στρατοπέδου Βελισσαρίου και η χωροθέτηση της Τεχνόπολης για την οποία υπάρχει σήμερα έντονο ενδιαφέρον. 
Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε, ο κ. Καλογιάννης έκανε και έναν απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου του από τον περασμένο Ιούλιο και μέχρι σήμερα.