Σε ανοιχτή «γραμμή» με Περιφέρειες και Δήμους η Κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

on .

ENPE METANASTEYTIKO 10 3 2020

• Σε αναλυτική ενημέρωση που αφορά την μεταναστευτική κρίση προέβη χθες ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Απ. Τζιτζικώστας τόνισε πως οι Περιφέρειες της χώρας είναι αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης η οποία έχει λάβει, όπως χαρακτηριστικά είπε, διαστάσεις «εθνικής κρίσης».
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε «εθνική ενότητα και συνεργασία» στο μεγάλο αυτό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό». Στο πλαίσιο αυτό εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει «αναλογικός επιμερισμός των βαρών» και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπογράμμισε πως ήδη ο ίδιος έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.
Ταυτόχρονα ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην εσωτερική διαχείριση του ζητήματος τονίζοντας πως «είμαστε εδώ για να δείξουμε αλληλεγγύη στους Δήμους και τις Περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο από την μεταναστευτική κρίση». Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε πως οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό ζήτημα, για να μπορούν να υλοποιηθούν, θα πρέπει να έχουν την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, για αυτό και ζήτησε να υπάρχει προεργασία και προσυνεννόηση του αρμόδιου Υπουργείου Μετανάστευσης με τις Περιφέρειες και τους Δήμους. «Α priori αποφάσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Ν. Μηταράκης σημείωσε πως το σχέδιο της Κυβέρνησης κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, στην μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον, στον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκε πως θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ενώ υπογράμμισε πως η κατανομή στο εσωτερικό της χώρας δεν θα ξεπερνά το 1% του τοπικού πληθυσμού κάθε Περιφέρειας.