Ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους ζήτησε ο Ερντογάν

on .

ERNTOGAN TAGIP

• Ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
«Από εμάς ζήτησαν να δώσουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Κι εμείς τους είπαμε πως υπάρχουν οκτώ στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους άλλους. Διότι αυτοί έκαναν παραβίαση συνόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα, περιστατικό το οποίο είχε διαψεύσει η ελληνική κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη κρίση με τις σημαίες σε βραχονησίδες, είπε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, δεν έχει τέτοια πρόθεση.
«Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Τόσα μέτρα, τόση απόσταση... Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα», είπε ο Ερντογάν.
«Αδιανόητες και λυπηρές οι δηλώσεις»
Μήνυμα με αποδέκτη τον Ερντογάν, στον απόηχο των δηλώσεών του περί ανταλλαγής των δύο Eλλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Tούρκους αξιωματικούς, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας, χαρακτήρισε ως «αδιανόητα και λυπηρά» τα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος αναφορικά με το ζήτημα ανταλλαγής.
«Εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε, ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Όπως επίσης είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση, ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται όπως είπα αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μία τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, η οποία είναι απαράδεκτη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως υπογράμμισε, «είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και οιαδήποτε σύγχυση είναι αδιανόητη, διότι μία τέτοια σύγχυση δείχνει μία απαράδεκτη άγνοια του Διεθνούς Δικαίου».
«Να λοιπόν», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ένα παράδειγμα του πως δεν μπορεί να λέμε από την μία ότι επιθυμούμε την καλή φιλία και την καλή γειτονία και από την άλλη να παραβιάζουμε έτσι ωμά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να τους περιφρονούμε».