Μεγαλώνει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis

on .

ND SYRIZA DHMOSKOPHSH

• Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβάζουν οι δημοσκοπήσεις κάθε φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τους αναλυτές των κομμάτων να βάζουν στο… μικροσκόπιο όλα τα ευρήματα, επιχειρώντας να τα αποκωδικοποιήσουν.
Η τελευταία πάντως έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 13 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προβλημάτισε το κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο βλέπει ότι ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων έχει απογοητεύσει τους πολίτες. Βάσει της δημοσκόπησης λοιπόν, στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 36,3% έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 9%, ενώ ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 7,1% και ΚΚΕ με 6,7%.
Η Ένωση Κεντρώων φαίνεται να εξασφαλίζει οριακά την είσοδο στη Βουλή με 3,3%, ενώ οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται να μένουν έξω με τη δημοσκόπηση να τους θέλει στο 2,5%. Όσον αφορά την παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα με 64% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 26% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει 17%.
Για τα εθνικά θέματα
Στην ίδια δημοσκόπηση, οι πολίτες ερωτήθηκαν για το ποια κόμματα μπορούν να χειριστούν καλύτερα τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό με το 12% (13% για το Σκοπιανό) να απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, 25% (20% για το Σκοπιανό) να απαντά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή το 5% (7% για το Σκοπιανό), οι ΑΝΕΛ το 1% (το ίδιο ποσοστό και για το Σκοπιανό).
Παράλληλα, αρνητικά αξιολογούν το έργο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού οι συμμετέχοντες στο γκάλοπ. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Ποια είναι η εντύπωσή σας για το έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα; Θετική ή αρνητική;» το 72% απαντά αρνητική ενώ μόλις το 18% απαντά θετική.
Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 62% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 33% εκτιμά ότι θα έχουν πρόωρες εκλογές.
Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας εμφανίζεται το 57%, ενώ το 40 θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Ακόμα, το 73% εκτιμά πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση αυτή την περίοδο, ενώ μόλις το 21% εκτιμά πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.