Επτά στους 10 Έλληνες λένε όχι στη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα

on .

DHMOSKOPHSH GKALOP

• Σε πλήρη δυσαρμονία με την ελληνική κοινή γνώμη βρίσκεται η κυβέρνηση για την υπόθεση των Σκοπίων. Όλες οι δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας του τελευταίους μήνες αναδεικνύουν την πλήρη αντίθεση της κοινωνίας σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία.
Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου πολλοί δέχονται τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, οι λεπτομέρειες, τα «ψιλά» γράμματα της συμφωνίας που υπέγραψε χθες ο Αλέξης Τσίπρας έρχονται να ακυρώσουν και τα όποια θετικά προκύπτουν από την άρση της εκκρεμότητας με τους γείτονες.
Οι περισσότεροι Έλληνες είναι εξοργισμένοι κατά κύριο λόγο με το γεγονός ότι η εθνότητα και η γλώσσα λέγονται καθαρά και χωρίς κανένα σύνθετο «μακεδονική». Ούτε βορειομακεδόνες θα λέγονται οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ ούτε βορειομακεδονίτικη η γλώσσα.
Από τον περασμένο Φεβρουάριο οι μετρήσεις της διάθεσης της κοινής γνώμης για το Σκοπιανό, έχουν περάσει από πολλά κύματα αλλά ποτέ δεν άλλαξε η διάθεση της πλειοψηφίας να αποτρέψει και να καταδικάσει μια συμφωνία με τους όρους που είδαμε πρόσφατα.
Επτά στους δέκα…
Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες το «Πρώτο Θέμα» και είναι κόλαφος για την κυβέρνηση και τις μεθοδεύσεις της. Το 73,2% λέει όχι στο όνομα Μακεδονία ενώ το 68,3% δεν είναι υπέρ της συμφωνίας που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με την Marc, ακόμη και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (49%) είναι κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η κατάσταση δεν έχει γίνει αντιληπτή από την κυβέρνηση. Δεν αντιλαμβάνονται την οργή της κοινωνίας, ειδικά της Βορείου Ελλάδας. Τόσο η έρευνα της Marc όσο κι άλλες μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους τα κόμματα, δείχνουν ότι πάνω από τα Τέμπη ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και δύσκολα θα πιάσει διψήφια ποσοστά. Ομοίως και για τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Η έρευνα δείχνει ότι οι ΑΝΕΛ μένουν εκτός Βουλής ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Φαίνεται να αυξάνεται το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στις 14,4 μονάδες, έναντι 10,3 τον Μάρτιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να λαμβάνει μονοψήφια ποσοστά σε Μακεδονία και Θράκη.
Τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία: 30,6%. ΣΥΡΙΖΑ: 16,2%. Κίνημα Αλλαγής: 7,5%. Χρυσή Αυγή: 7,3%