Οι Ηπειρώτες βουλευτές για τη συμφωνία με τα Σκόπια

on .

BOULH

• Η συμφωνία με τα Σκόπια για την ονομασία του γειτονικού κράτους κυριάρχησε κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για την Κυβέρνηση.  
Στις τοποθετήσεις τους το θέμα έθιξαν και οι βουλευτές της Ηπείρου, εκφράζοντας διαφορετικές θέσεις, ανάλογα φυσικά με την κομματική τοποθέτηση του καθενός.
 - Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, μιλώντας στη Βουλή τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση κάνει τρία δραματικά λάθη. Το πρώτο έχει να κάνει με τη συγκυρία, καθώς, όπως είπε, δεν ενδείκνυται χώρα η οποία είναι γονατισμένη και οικονομικά και ως προς το διεθνές της κύρος να προσπαθεί την ώρα που είναι γονατισμένη και έχει τεράστιες ανάγκες να λύσει σοβαρά θέματα μακροχρόνια, γιατί θα την εκμεταλλευτούν.
Δεύτερο λάθος είναι η αρχιτεκτονική του σχεδίου, όπως ανέφερε, η οποία βάζει πρώτα την ένταξη και μετά τη λύση, ενώ η σωστή αρχιτεκτονική είναι πρώτα η λύση και μετά η ένταξη. Και το τρίτο λάθος είναι, σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, «η ουσία της συμφωνίας, η οποία διατηρεί αλώβητο και τον αλυτρωτισμό και τον επεκτατισμό και όλες αυτές τις βλέψεις που μπορεί να προκύψουν, γιατί αυτή η συμφωνία δεν συνάπτεται για πέντε και έξι χρόνια. Δεν είναι μισθωτήριο γκαρσονιέρας. Είναι μια συμφωνία εις το διηνεκές».
 - Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης στη δική του ομιλία είπε χαρακτηριστικά πως «η σταθερότητα του γειτονικού μας κράτους, η φιλία και η στενή συνεργασία έχουν κεφαλαιώδη σημασία για τη χώρα μας που βρίσκεται στην πεντάδα των εμπορικών εταίρων και ξένων επενδυτών στη ΠΓΔΜ» και πρόσθεσε: «Η παρούσα συμφωνία εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα, ενισχύει και εμβαθύνει τη συνεργασία σε τομείς όπως η γεωργία, η πολιτική προστασία, η άμυνα, η οικονομία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η βιομηχανία, ο τουρισμός κ.λ.π.».
- «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαπράττει ένα εθνικό έγκλημα, αλλά κατά τη γνώμη μου αδιαφορεί για τη ζημιά. Ενδιαφέρεται μόνο να εισπράττει καλά λόγια από τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών. Υποτιμά τον ελληνικό λαό και λειτουργεί σε βάρος της πατρίδας», τόνισε ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος και πρόσθεσε πως «ο εθνικισμός της γείτονος χώρας βρίσκει με την παρούσα συμφωνία πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί».
- Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. για σοβαρά λάθη στο χειρισμό του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και τόνισε πως «η συμφωνία αυτή είναι μία συμφωνία που δεν παρεκκλίνει καθόλου απ’ την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes και επιπλέον δημιουργεί την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση βάζοντας έτσι καταρχάς θεσμικό τέλος στον αλυτρωτισμό και την αναπαραγωγή του».
- Από την πλευρά του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας στην ομιλία του σχολίασε: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δώσουμε λύση στα προβλήματα που η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να ισχυροποιήσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας στο χώρο των Βαλκανίων».