Τα περί «Μακεδονικής γλώσσας» πρώτη φορά αναφέρονται στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ

on .

TASOYLAS KOSTAS 2012

• «‘Μακεδονική γλώσσα’ και ταυτότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία αναγνωρίζει επίσημα η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στο άρθρο 1».
Αυτό τόνισε ο πρ. Υπουργός, βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου Ευ. Αδηλίνης, για το εάν ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, είχε αναγνωρίσει  τη Μακεδονική γλώσσα.
Ο Κ. Τασούλας, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του ευπατρίδη πολιτικού, ανέφερε χαρακτηριστικά: «είχε αρνηθεί και μάλιστα αποφασιστικά την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.  Μιλώντας στην Βουλή, στις 17-9-1959 για την κύρωση συμφωνίας περί μεθοριακής επικοινωνίας Ελλάδος και Γιουγκοσλαβίας ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχουν σλαβομακεδόνες εις την Μακεδονίαν, η οποία εποτίσθη εις κάθε γωνίαν με ελληνικόν αίμα, ή οποία κατοικείται από γωνίαν εις γωνίαν μόνον από Έλληνας». 

ABEROF EYAG

Μάλιστα για να το αποδείξει αυτό είπε επίσης ότι η «μακεδονική γλώσσα» όπως την χαρακτηρίζει το Σύνταγμα της Τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας, δεν ομιλείται στην Ελλάδα. Αυτοί που σήμερα συμφώνησαν για πρώτη φορά στην ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» επικαλούνται τον Αβέρωφ προ 59 ετών, ο οποίος όμως απλώς χρησιμοποίησε τη συνταγματική ορολογία της Γιουγκοσλαβίας, για να απορρίψει το τότε σοβαρό επίδικο περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας»».
Στην συνέντευξή του ο Γιαννιώτης βουλευτής έκανε λόγο για μια κάκιστη συμφωνία γιατί, όπως υπογράμμισε, κυρίως «προστατεύει» τη ρίζα του «μακεδονικού» αλυτρωτισμού, ενώ στην ερώτηση εάν η Ν.Δ. θα επαναδιαπραγματευόταν τη συμφωνία ως Κυβέρνηση, ο κ. Τασούλας ανέφερε: «η συμφωνία, βάσει των προβλέψεών της, θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή αρχές του 2019.  Εάν τότε έχουμε το ίδιο Κοινοβούλιο με σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς με προσθήκη και προθύμων θα την υπερψηφίσει. Μετά πρωτοκολλείται στην γραμματεία του ΟΗΕ και οποιαδήποτε διαφορά γύρω από την συμφωνία οδηγείται στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.  Δεν είναι μισθωτήριο συμβόλαιο γκαρσονιέρας, είναι διεθνής συμφωνία με βαρύτατες παρενέργειες  ιστορικής σημασίας, που η Ν.Δ. εξαντλεί κάθε τρόπο να αποτρέψει».