Μοναχικά βαδίζει από χθες το «Ποτάμι» απορρίπτοντας συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

on .

FOFI

• Η ανακοίνωση ενός προαναγγελθέντος… διαζυγίου έγινε τελικά πράξη χθες και αφορά την πολιτική ζωή της χώρας.
Το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη δεν μπόρεσε να συμπορευθεί με το Κίνημα Αλλαγής και αποφάσισε να ακολουθήσει χωριστό δρόμο. Βέβαια, το μέλλον του προδιαγράφεται δύσκολο, αφού ήδη αρκετά στελέχη του Ποταμιού έχουν εκφράσει ανοιχτά την διαφωνία τους! Την απεμπλοκή του από το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε χθες η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του κόμματος, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση του Στ. Θεοδωράκη, με 97 υπέρ, 16 κατά και 5 λευκά επί των παρόντων μελών (συνολικά αριθμεί 250).
Στην εισήγησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγγειλε συνέδριο τον Οκτώβριο, λέγοντας πως εκεί θα αποφασιστεί ποια θα είναι η ηγεσία του Ποταμιού και των συμμάχων του.
Πάντως έσπευσε να απορρίψει τα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη Ν.Δ., λέγοντας κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι «το Ποτάμι δεν θα γίνει το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της Ν.Δ.. Το Ποτάμι είναι Ποτάμι. Καθαρό, διαυγές και όχι θολό και υπόγειο».
Στο κείμενο της απόφασης ασκείται έντονη κριτική στο Κίνημα Αλλαγής σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «κατέληξε να είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε.  Αναλώθηκε σε εσωκομματικές ισορροπίες, απέφυγε το άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός των στενών κομματικών τειχών, οι πιο κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό κύκλο γύρω από την πρόεδρο και όχι μετά από διάλογο στα πολιτικά όργανα…».
Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ
«Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν», ήταν το πρώτο σχόλιο του Κινήματος Αλλαγής, μετά την απόφαση του Ποταμιού για αποχώρηση από τον ενιαίο κεντροαριστερό φορέα.
Όπως μεταξύ άλλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του «το ΚΙΝΑΛ είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του, οι οποίοι αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του». Και σε άλλο σημείο αναφέρει: «οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και την συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό...».