Οι αλλαγές στον «Κλεισθένη 1» δεν ικανοποιούν τους Αυτοδιοικητικούς

on .

KEDE ENPE

• Μέχρι τις 13 Ιουλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη 1», που ως γνωστόν, προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους των Αυτοδιοικητικών.
Το τελικό κείμενο έχει ήδη σταλεί στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που από την πρώτη ανάγνωση κάνουν λόγο για μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες!
Η ΚΕΔΕ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για αύριο, Παρασκευή (11 π.μ.) με την παρουσία των Προέδρων των ΠΕΔ, προκειμένου να συζητηθούν οι τελικές διατάξεις και να αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις. Το Δ.Σ. της ΕΝ­ΠΕ για τον ίδιο λόγο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Ιουλίου και ώρα 10 π.μ..
Δεν ικανοποιούν
Κάποιες αλλαγές που επήλθαν στον τελικό κείμενο, δεν ικανοποιούν τους Αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι στην πράξη θα υπάρξει αλαλούμ στην λειτουργία Δήμων και Περιφερειών. Το Νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις προσεχείς εκλογές στους Δήμους και στις Περιφέρειες, που θα πραγματοποιηθούν στις 13 Οκτωβρίου 2019, τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, την κατάργηση χωρικών αντιπεριφερειαρχών, καθώς και αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των Δήμων.
«Μας αγνόησε…»
Έντονη ήταν η πρώτη αντίδραση της ΚΕΔΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκύπτει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έλαβε υπόψη του καμία από τις παρατηρήσεις- διορθώσεις που του τέθηκαν από την Αυτοδιοίκηση, με μοναδική ίσως εξαίρεση, την αφαίρεση της πρόβλεψης να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη. Αγνόησε επιδεικτικά τις αποφάσεις των Συνεδρίων και Έκτακτων Συνελεύσεων της ΚΕΔΕ, αλλά και του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝ.Π.Ε.».
Κατά την ΚΕΔΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που:
- δεν είναι μεταρρύθμιση και δεν προωθεί την αποκέντρωση
- δεν δίνει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο
- δεν βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών
- δεν διασφαλίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια κι ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης
- οδηγεί τους Δήμους σε ακυβερνησία και τις δημοτικές υπηρεσίες σε διάλυση
- δε βελτιώνει τη λειτουργία του Κράτους, προς όφελος των πολιτών
- δεν έχει καμία αναπτυξιακή διάσταση
Σκοπιμότητες…
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ «ο κ. Σκουρλέτης εξαρχής είχε ως στόχο να εξυπηρετήσει μόνον μικροκομματικές σκοπιμότητες, γι’ αυτό και στον Κλεισθένη τρεις είναι οι βασικές αλλαγές:
• Το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
• Η μείωση της θητείας των αιρετών από τα 5 στα 4 χρόνια.
• Η μεταφορά του χρόνου των εκλογών, από το Μάιο του 2019 στον Οκτώβριο του 2019.
Όμως ούτε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε ο χρόνος της θητείας των αιρετών, ούτε η ημερομηνία των εκλογών αποτελούν μεταρρύθμιση. Δεν είναι αλλαγές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Δεν προωθούν την ανάπτυξη. Δεν δημιουργούν συνθήκες για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η ΕΝΠΕ
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Περιφερειών. Ο Πρόεδρός της Κ. Αγοραστός κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε:
«Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι:
• 100% ιδεοληπτικές εμμονές και προειλημμένες αποφάσεις, 0% συναίνεση.
• 100% εκλογικές σκοπιμότητες, 0% Αυτοδιοίκηση.
• 100% δημιουργία νέων θέσεων διορισμού της κομματικής γραφειοκρατίας, 0% θέματα που «καίνε» την ελληνική κοινωνία.
• 100% γραφειοκρατία και αναδιανομή της μιζέριας, 0% παραγωγική ανασυγκρότηση.
• 100% επιτροπεία Περιφερειών και Δήμων, 0% αξιοκρατία».