Διάγγελμα Τσίπρα χωρίς δεσμεύσεις και μέτρα για τον δοκιμαζόμενο λαό…

on .

TSIPRAS ITHAKH

• Από την Ιθάκη επέλεξε χθες ο Αλ. Τσίπρας να απευθυνθεί με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό, προκειμένου να ανακοινώσει και επίσημα την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, προκαλώντας με τα λεγόμενά του την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αλλά και τα καυστικά σχόλια πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
«Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας και έκανε λόγο για «ιστορική μέρα»!
Εάν δεχτούμε το κυβερνητικό αφήγημα ότι η 21η Αυγούστου συνιστά μια ιστορική τομή και την αυγή μιας νέας μέρας για τη χώρα, τότε θα έπρεπε το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού να είναι μια πολιτική διακήρυξη στόχων, μια προαναγγελία αποφάσεων και μέτρων που θα ληφθούν και θα ορίσουν την επόμενη μέρα.
Αντιθέτως, όπως αναφέρει το «in.gr», ο πρωθυπουργός επέλεξε, για άλλη μια φορά, το δρόμο των συμβολισμών. Η ομιλία του κυρίως επικεντρωθηκε στο τι σηματοδοτεί το τυπικό «τέλος των μνημονίων» και σε μια γενικόλογη και αφηρημένη παρουσίαση που απλώς προσπαθούσε να δώσει ένα στίγμα για την επόμενη μέρα, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές και δεσμεύσεις, με όλη τη θεατρικότητα και την κυρίως επικοινωνιακή στόχευση που αναλογεί.
Αιχμηρή απάντηση Μητσοτάκη
Σκληρή απάντηση στο «διάγγελμα Τσίπρα», έδωσε με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος», καθώς μετά το τρίτο «αχρείαστο» μνημόνιο Τσίπρα, αρχίζει ένα τέταρτο άτυπο μνημόνιο.
«Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής», υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης καθώς «σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας».
Χαρακτηρίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού από την Ιθάκη «νέα σημερινή παράσταση που προκαλεί μόνο θλίψη και οργή. Δεν συνεχίζει μόνο να λέει ψέματα. Ακόμη και σήμερα, που θα έπρεπε να πρυτανεύει η αυτογνωσία και η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, επιμένει να διχάζει τους Έλληνες.
»Σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Τότε που, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ακούγαμε τις διαβεβαιώσεις των υπουργών του ότι όλα έβαιναν καλώς, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες συνάνθρωποί μας καίγονταν στο Μάτι».
Η αντίδραση της Αντιπολίτευσης
• Για φαντασίωση του πρωθυπουργού ότι είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας, ενώ είναι «αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες», έκανε λόγο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας την χθεσινή εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στην Ιθάκη.
Αναφερόμενη στον Πρωθυπουργό είπε, μεταξύ άλλων, ότι: «μίλησε σήμερα για "ημέρα λύτρωσης", αλλά είναι ο Ελληνικός λαός που πληρώνει τα δυσβάσταχτα λύτρα. Το αχρείαστο και επώδυνο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ, παραμένουν και ταλανίζουν τον λαό. Οι τυχοδιωκτισμοί του κ. Τσίπρα το 2015, κόστισαν 200 δισ. ευρώ, οδήγησαν σε νέα σκληρότερα μέτρα, σε διαρκή επιτροπεία, διόγκωσαν το δημόσιο χρέος, έβαλαν θηλιά στο λαιμό του Ελληνικού λαού».
 • «Οι Έλληνες ξέρουν ότι κυρίως η τυχοδιωτική διακυβέρνηση του '15 φόρτωσε στη χώρα άλλο ένα μνημόνιο και ζημιά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων στη χώρα», τονίζει από την πλευρά του το Ποτάμι. Και σε άλλο σημείο προσθέτει, μεταξύ άλλων: «οι Έλληνες όντως δεν είναι λωτοφάγοι. Θυμούνται πώς πολιτεύθηκε ο κ. Τσίπρας από την αρχή της κρίσης. Θυμούνται τις συνωμοσιολογικές θεωρίες του για τις αιτίες. Θυμούνται τους ατελείωτους καταλόγους με τις ψεύτικες υποσχέσεις του…».
• «Με το σημερινό του διάγγελμα, που θύμισε τη λαϊκή ρήση “εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν”, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρύψει ότι η δήθεν “νέα εποχή” βασίζεται πάνω στα “αποκαΐδια” των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στην Ιθάκη.
• Με τη φράση «η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή από αυτή που παρουσιάζουν οι κυβερνώντες» σχολίασε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Τον πρώτο λόγο οι δανειστές
Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να υποστήριξε στο διάγγελμα ότι η «χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της», όμως όπως επισημαίνει το in.gr, στην πραγματικότητα για πάρα πολύ καιρό ακόμη το πλαίσιο πολιτικής θα ορίζεται από τους δανειστές.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το… 2060, η μείωση των συντάξεων από 1/1/2019, η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, οι ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, η υποχρέωση να μην αυξηθεί το συνολικό κόστος μισθοδοσίας στο δημόσιο, η «ενισχυμένη επιτήρηση» από τους θεσμούς, σημαίνουν ότι και «εκβιασμούς» θα υφιστάμεθα και «εξωτερικούς καταναγκασμούς».
Δείχνουν επίσης ότι τα μέτρα λιτότητας οι «θυσίες του ελληνικού λαού» θα συνεχίζονται για πολύ καιρό ακόμη…
Μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε για την επόμενη μέρα να μείνει σε μεταφορές και ποιητικές φράσεις. Γιατί ξέρει ότι πέραν κάποιων επιδομάτων, «για φέτος μόνο», από το «υπερπλεόνασμα» δεν έχει να δώσει κάτι που πραγματικά να σηματοδοτεί την «τομή» και την «επόμενη μέρα».
Γιατί το στοίχημα του να δώσει πραγματικά ελπίδα σε μια κοινωνία που κάποια στιγμή δεν της στέρησαν απλώς κάποια εισοδήματα αλλά το ίδιο της το μέλλον, το έχει χάσει!..