Άρχισαν και στο Δήμο Ιωαννιτών οι προεκλογικές διεργασίες

on .

DHMARXEIO IOANNINON

• Μέρα με την ημέρα πολλαπλασιάζονται οι διεργασίες στους Δήμους ενόψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο Δήμο Ιωαννιτών.
Οι κινήσεις και οι προθέσεις του Μωυσή Ελισάφ να ηγηθεί ψηφοδελτίου, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και άλλων προσώπων που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής του Θωμά Μπέγκα, καθώς εκτιμάται ότι αν τελικά ο καθηγητής Ιατρικής προχωρήσει στο εγχείρημά του, θα έχει απώλειες και σε επίπεδο νυν συμβούλων. Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο σημερινός δήμαρχος. Αβέβαιη είναι η συμμετοχή στις εκλογές και άλλων σημερινών στελεχών του, όπως οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Γκόλας και Θανάσης Μανταλόβας, που δεν κρύβουν την επιδίωξή τους να είναι υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΙΝΑΛ.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον συνεργαζόμενο Παντελή Κολόκα, ο οποίος μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας, απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει την κοινή πορεία με την παράταξη του Θ. Μπέγκα και στις προσεχείς εκλογές. Αν και αναγνώρισε την ειλικρινή συνεργασία με το Δήμαρχο, ως επίσης και την άριστη προσωπική τους σχέση, ο κ. Κολόκας φαίνεται πλέον ότι κινείται σε διαφορετικό επίπεδο και μόνο αν δεν είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία ίσως θα επανεξετάσει τη συμμετοχή ή μη στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Αν όμως η Ν.Δ. στηρίξει επίσημα κάποιο άλλο πρόσωπο, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το «κεφάλαιο Μπέγκα» θα κλείσει οριστικά για τον κ. Κολόκα.
Στασιμότητα υπάρχει όμως και στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Ο νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας δεν έχει ανοίξει ακόμη τα «χαρτιά» του και ως εκ τούτου όσες κινήσεις γίνονται έχουν απλά διερευνητικό χαρακτήρα. Στο «τραπέζι» έχουν πέσει διάφορα ονόματα, χωρίς κανένα από αυτά όμως να έχει δηλώσει αποφασισμένο ή θετικό για τη διεκδίκηση της Δημαρχίας. Ο Άρης Μπαρτζώκας και η παράταξή του «Γιάννενα Τώρα», με τα σημερινά δεδομένα θα είναι, εκτός απροόπτου, στη «μάχη» του προσεχούς Μαΐου. Στελέχη μάλιστα του ευρύτερου κεντροδεξιού χώρου θεωρούν ότι ίσως μπορούσε να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο, στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από άλλο πρόσωπο που να καλύπτει το κενό του Ν. Γκόντα.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, προκειμένου να μην υποστεί ταπεινωτική ήττα το πρόσωπο που θα επιλέξει, είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει στη στήριξη κάποιας από τις παρατάξεις της κεντροαριστεράς, μη αποκλειόμενης και αυτής του νυν Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, ο οποίος άλλωστε είχε επιχειρήσει κάποια ανοίγματα στο πρόσφατο παρελθόν, που του «στοίχισαν» όμως τη «διάρρηξη» των σχέσεών του με το ΚΙΝΑΛ.
Συνεργασία με το ΚΚΕ ή ακόμη και με τα αριστερά σχήματα της ΔΡΑΣΥ και της «Αριστερής Παρέμβασης» πρέπει εκ των προτέρων να αποκλειστεί, με δεδομένη την έντονη αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στους κομματικούς οργανισμούς που εκπροσωπούν.
Αν και αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η απλή αναλογική, θα οδηγήσει στη δημιουργία πολλών σχημάτων, τουλάχιστον σε ο, τι αφορά το Δήμο Ιωαννιτών, αλλά και τους άλλους μεγάλους Δήμους της Ηπείρου, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς επικρατεί διαφορετική λογική και επιπλέον είναι πολύ δύσκολη η εξεύρεση ενός μεγάλου αριθμού προσώπων που θα πρέπει να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια.