Ο Ν. Κοτζιάς αρνήθηκε ενημέρωση για Αλβανία και άλλα εθνικά θέματα

on .

KOTZIAS KOYMOYTSAKOS

• Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αποχωρώντας, η κυβέρνηση αρνήθηκε να παρέχει ενημέρωση για θέματα που ήταν εκτός της ημερησίας διατάξεως όπως τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η ΝΔ ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν στις σχέσεις με την Αλβανία αλλά και για το εάν ισχύουν όσα έχει πει στις καταθέσεις του ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Τζορτζ Παπαδόπουλος. Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ταχθεί υπέρ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα η Ν.Δ. σημειώνει, πώς η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της ΝΔ για σύγκλησή του τα οποία έμεναν χωρίς απάντηση από τον ΥΠΕΞ.
«Δεν είχε συνεδριάσει επί 18 ολόκληρους μήνες» συνεχίζει η ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν σοβαρότατες εξελίξεις και προκλήθηκαν μείζονα ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια.
«Σε όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και τρέχουσες σοβαρές εξελίξεις όπως για παράδειγμα: οι ανακοινωθείσες έρευνες από την Τουρκία σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, η πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι πιέσεις που ασκεί η Τουρκία για το ζήτημα των Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, οι εξελίξεις που σχετίζονται με ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο».