ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση παραλυτικής στασιμότητας

on .

STAIKOURAS

• Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018, «τα οποία δείχνουν πολύ σημαντικές αποκλίσεις έναντι των στόχων για τις δαπάνες του ΠΔΕ, τις πρωτογενείς δαπάνες και τις επιστροφές φόρων», σχολίασε ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως αναφέρει, «σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών:
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υστερούν κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Υστέρηση η οποία, μήνα με τον μήνα, διευρύνεται.
Οι πρωτογενείς δαπάνες υστερούν κατά 460 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, με τη χορήγηση πλήθους συντάξεων ακόμη να εκκρεμεί.
Τέλος, και οι επιστροφές φόρων υστερούν κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία».
Κατά τον κ. Σταϊκούρα, «το άθροισμα αυτών των σημαντικών αποκλίσεων ισοδυναμεί με την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, όχι μόνο δεν δικαιολογείται η κυβερνητική θριαμβολογία περί "επιστροφής στην κανονικότητα", αλλά αντιθέτως, επιβεβαιώνεται απολύτως ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση παραλυτικής στασιμότητας. Όλα αυτά συμβαίνουν με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μερίδιο ευθύνης έχουν και οι θεσμοί, που αποδέχονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις, εις βάρος της ρευστότητας στην οικονομία και της επίτευξης υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης» καταλήγει ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας.