«Άσφαιρα» τα πρώτα πυρά στον Αλ. Καχριμάνη από τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Δημ. Δημητρίου!

on .

KAXRIMANHS 5 9 18

• Με επίθεση στη νυν Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, «άνοιξε» η μακρά προεκλογική περίοδος από τους υποψήφιους που έχουν δημόσια ανακοινώσει την συμμετοχή τους στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, γεγονός που προμηνύει ότι θα περάσουμε έναν ιδιαίτερα «θερμό» χειμώνα!
Ο σημερινός Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο Δημ. Δημητρίου με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ και ο επικοινωνιολόγος Σπ. Ριζόπουλος είναι οι τρεις μέχρι στιγμής που ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους, ενώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Άγνωστο παραμένει ακόμη και τι τελικά θα πράξει ο Γ. Ζάψας της «Συμμαχίας Ηπειρωτών», μετά την ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ ότι στηρίζει τον Δ. Δημητρίου.
Επιθετικά λοιπόν ξεκινά την προεκλογική περίοδο ο υποψήφιος Δημ. Δημητρίου, ο οποίος στην πρώτη του ανακοίνωση χθες αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και στην «ταλαιπωρία» που, όπως υποστηρίζει, προκαλεί η Περιφέρεια Ηπείρου στους μικρομεσαίους, ορθώνοντας πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια!
Όμως η αντίδραση του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας ήταν άμεση και χωρίς να κατονομάζει τον κ. Δημητρίου, αναφέρει ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το ίδιο έχει συμβεί και στο τρέχον «πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσιο του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020».

Η επίθεση Δημ. Δημητρίου
Στην ανακοίνωσή του ο Δημ. Δημητρίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου, που κατά τα άλλα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την επιχειρηματικότητα, δημιουργεί νέα προβλήματα στην υποβολή των προτάσεων στο «πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014 – 2020». Συγκεκριμένα, καλεί τους υποψήφιους επενδυτές να υποβάλλουν μαζί με την πρόταση και 29 (ολογράφως: είκοσι εννέα!) δικαιολογητικά μεταξύ των οποίων και κάποια που είναι όχι απλώς απαράδεκτα αλλά και επιχειρηματικά ανήθικα, όπως η υποχρέωσή τους να υποβάλλουν τρείς προσφορές από προμηθευτές για οποιαδήποτε δαπάνη αγοράς εξοπλισμού ή υπηρεσιών, με τη δικαιολογία ότι τις χρειάζονται οι υπάλληλοι για να δουν αν οι επιχειρηματίες λένε αλήθεια για το κόστος ή όχι!».

Η Περιφέρεια
Στην απάντησή της η Περιφέρεια αναφέρει ότι: «η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, εφάρμοσε το πλαίσιο της πρότυπης πρόσκλησης που εξέδωσε με εγκύκλιό της η Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που είναι και ο τελικός ελεγκτής των προσκλήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Σημειώνεται ότι οι προσκλήσεις της κατηγορίας αυτής υπογράφονται από τον Υπουργό και όχι από τους Περιφερειάρχες, οι οποίοι έχουν ζητήσει την απλοποίησή τους».
Και κλείνοντας επισημαίνει ότι «το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι συνεχές και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι η μοναδική μέχρι σήμερα που έχει εκδώσει τέσσερις σχετικές προσκλήσεις μέσω του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»».

Σπ. Ριζόπουλος για ανεργία
Στο μεταξύ, τους επτά άξονες που περιλαμβάνονται στο σχέδιό του -στο πλαίσιο της περιφερειακότητας- για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ήπειρο, η οποία κρατά τα πρωτεία σε όλη την Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες ο υποψ. Περιφερειάρχης Σπ. Ριζόπουλος. Αυτοί συνοψίζονται ως εξής:
Άξονας πρώτος: Οι επιδοτήσεις -αντί να κατασκευάζουν δρομάκια χωρίς καμία ουσιαστική ανταποδοτικότητα - θα κατευθύνονται στην εκπαίδευση και τη συνεχή βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Άξονας δεύτερος: Η Περιφέρεια θα δημιουργήσει το Μητρώο Ανέργων Ηπειρωτών.
Άξονας τρίτος: Για όσους εγγράφονται σε αυτό θα εκπονηθούν επιδοτούμενα σεμινάρια δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του οποίου τα πτυχία δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Άξονας τέταρτος: Οι πανεπιστημιακές δομές θα κληθούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και έτσι μπορούν πραγματικά να πετύχουν την πολυπόθητη σύνδεση με την αγορά εργασίας και να εξασφαλίσουν ειδική χρηματοδότηση για τα επιμορφωτικά προγράμματα.
Άξονας πέμπτος: Η Περιφέρεια θα αναθέσει στον ΙΟΒΕ, το πνευματικό παιδί του ΣΕΒ, την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης της Ηπείρου, πέραν της υπάρχουσας οικονομικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα.
Άξονας έκτος: Οι επιχειρήσεις -υπάρχουσες και νέες που θα έρθουν να εγκατασταθούν στην Ήπειρο- θα κληθούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα και θα έχουν επιδότηση για κάθε εργαζόμενο που θα προσλαμβάνουν μέσα από το μητρώο.
Άξονας έβδομος: Η χρηματοδότηση θα προέλθει κυρίως από το ΠΕΠ Ηπείρου, είτε με αναμόρφωση μέρους των σημερινών κονδυλίων αλλά κυρίως με τη διαμόρφωση του νέου που θα αρχίσει το 2020.