Η συμφωνία των Πρεσπών θα φέρει τριπλές εκλογές τον Μάιο του ’19!

on .

MAYROTAS

• «Η συμφωνία των Πρεσπών και η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα βραχύνει τον βίο της κυβέρνησης που δεν θα έχει τη δεδηλωμένη και δεν θα μπορέσει να φτάσει ως τον Σεπτέμβριο του 2019 όπως θα ήθελε», εκτιμά ο βουλευτής Αττικής από το Ποτάμι και αναπλ. Καθηγητής του Ε.Μ.Π. Γιώργος Μαυρωτάς.
Με αφορμή την επίσκεψή του σήμερα στα Γιάννενα, ο κ. Μαυρωτάς μιλάει στον «Π.Λ.» για τις πιθανότητες που έχει το κόμμα του να μπει στην επόμενη Βουλή, για το αν υπάρχουν σκέψεις εκλογικής συνεργασίες με άλλη πολιτική δύναμη, τις αυτοδιοικητικές εκλογές,ενώ τονίζει την ανάγκη η κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τις ιδεοληψίες της και να πάψει να δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η συνέντευξη

• Κύριε Μαυρωτά όλα δείχνουν ότι η επόμενη Βουλή θα είναι μάλλον πεντακομματική. Τι πιθανότητες θεωρείτε ότι έχει το Ποτάμι να κάνει την ανατροπή και να μπει και σ’ αυτήν;
-Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια όπως οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη δυνητική ψήφο (ποιοι σκέφτονται να ψηφίσουν Ποτάμι στις εκλογές), που δείχνουν ότι το Ποτάμι είναι στις επιλογές του κόσμου ή το ότι το Ποτάμι είναι τρίτη δύναμη στους νέους του εξωτερικού με βάση την έρευνα της «kappa research» του Σεπτεμβρίου. Νομίζω ότι αν περιορίσουμε την εσωστρέφεια και μιλήσουμε με καθαρό λόγο για 4 - 5 πράγματα, ο κόσμος θα εκτιμήσει την τόλμη και τη συνέπεια του λόγου μας στη Βουλή τα τελευταία τρία χρόνια. Σίγουρα δεν είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά νομίζω είμαστε χρήσιμοι σε κάθε εξουσία με τους ανθρώπους και τις προτάσεις μας.

• Σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις παραμείνουν αρνητικές για το Ποτάμι πλησιάζοντας στις εκλογές, θα σκεφτείτε το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας και, αν ναι, με ποιον;
-Νομίζω ότι αυτά, δηλαδή οι πιθανές προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές συμμαχίες, είναι θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο. Η προσωπική μου άποψη είναι πάντως ότι ο καθαρός λόγος του Ποταμιού που δεν ετεροπροσδιορίζεται και δεν πάει όπου φυσάει ο άνεμος, θα εκτιμηθεί από τους προοδευτικούς ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου που έχουν απογοητευτεί από την ανικανότητα και την ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη συντηρητική στροφή της ΝΔ καθώς και από την «επιστροφή στις ρίζες» του ΚΙΝΑΛ.

• Αλήθεια, ποια είναι η πρόβλεψή σας για το πότε θα στηθούν κάλπες για νέα Βουλή; Βλέπετε ως πιθανό τον Μάιο του 2019;
-Ναι, θεωρώ ότι εκλογές θα έχουμε τριπλές τον Μάιο του 2019 και ότι αυτός είναι πλέον ο βασικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα. Η συμφωνία των Πρεσπών και η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα βραχύνει τον βίο της κυβέρνησης που δεν θα έχει τη δεδηλωμένη και δεν θα μπορέσει να φτάσει ως τον Σεπτέμβριο του 2019 όπως θα ήθελε.

• Όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα στηρίξετε υποψηφίους και με ποια κριτήρια θα γίνει αυτό;
-Θα στηρίξουμε όχι δικούς μας κομματικούς υποψήφιους, αλλά όσους θεωρούμε ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο με βάση τα δικά μας κριτήρια και το έργο που έχουν επιδείξει. Δεν θεωρούμε ότι οι ψηφοφόροι μας θέλουν καθοδήγηση, νουθεσίες και χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, απλώς η εκδήλωση προτίμησης έχει να κάνει με το αν συμβαδίζει η πολιτική των υποψηφίων με τις βασικές αρχές του Ποταμιού που είναι η προοδευτική, μεταρρυθμιστική ατζέντα, η αντιπελατειακή πολιτική και κυρίως τα έργα και όχι τα λόγια. Δεν θα κοιτάξουμε δηλαδή χρίσματα και κομματικές ταμπέλες αλλά ικανότητες.

• Τελικά, ποια θέση ισχύει για το κόμμα σας έναντι της περίφημης πια Συμφωνίας των Πρεσπών; Όταν έρθει στη Βουλή τι θα κάνετε;
-Έχουμε πει ότι στο θέμα αυτό πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Μπορεί να μην είναι μια τέλεια για μας συμφωνία καθότι είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού, όμως θεωρούμε ότι τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Το βασικότερο είναι ότι ανατρέπουμε το διεθνές τετελεσμένο που de facto έχει δημιουργηθεί με την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα και αυτό θα γίνει και στο Σύνταγμά τους, όπως και ο γελοίος σφετερισμός της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.
Η ευρωπαϊκή προοπτική θα απομακρύνει από τα βόρεια σύνορά μας την αστάθεια και την μετατροπή σε προτεκτοράτο Τούρκων ή Ρώσων της γειτονικής χώρας ενώ εμείς θα καθιερωθούμε διεθνώς ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Στα αρνητικά δεν θεωρώ τόσο τη Μακεδονική ιθαγένεια και γλώσσα (ήταν ο συμβιβασμός που κάναμε στις διαπραγματεύσεις μαζί με τα σχετικά διευκρινιστικά σχόλια), όσο την εργαλειοποίηση του ονοματολογικού ζητήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει για να διχάσει τη ΝΔ η οποία αντέδρασε στεγανοποιώντας τα δεξιά της τοιχώματα. Το ΚΙΝΑΛ θεώρησε το ονοματολογικό ως μια ευκαιρία πλαγιοκόπησης του ΣΥΡΙΖΑ επαναπατρίζοντας το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Έτσι δημιουργήθηκε το εμπρηστικό κλίμα που δυσκολεύει το να γυρίσουμε σελίδα και αυτό είναι το χειρότερο. Μπήκε στην κομματική διελκυστίνδα και τραβάει ο ένας από την μία και ο άλλος από την άλλη. Έτσι, όποιος είναι υπέρ της συμφωνίας θεωρείται «προδότης» και όποιος είναι εναντίον της θεωρείται «ακροδεξιός», με αποτέλεσμα η αλήθεια, το επιχείρημα να χάνεται κάπου στη μέση.
Εμείς ως Ποτάμι, τουλάχιστον η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, έχει ήδη εκφρασθεί θετικά υπέρ της συμφωνίας. Η πλειοψηφία της βάσης μας επίσης σε σχετική διαδικτυακή έρευνα. Υπάρχει και το συνέδριό μας 3 - 4 Νοεμβρίου που θα είναι καθοριστικό.

• Aπ’ τα μνημόνια βγήκαμε, τουλάχιστον τυπικά. Θεωρείται ότι σιγά – σιγά θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση της χώρας ή έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να γίνει κάτι τέτοιο;
-Νομίζω ότι βγήκαμε από τα μνημόνια που ήταν ένα προστατευμένο περιβάλλον αλλά τώρα θα μας αξιολογούν οι αγορές που είναι πιο αυστηρές από τους θεσμούς. Γι’ αυτό δεν πρέπει να δίνουμε τα λάθος μηνύματα. Για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας από την κυβέρνηση ώστε να μην δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Χρειαζόμαστε επενδύσεις για να αυξηθεί το ΑΕΠ και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ιδεοληψίες σε αυτά τα θέματα και την ενδιαφέρει περισσότερο πώς θα μοιράσει τη φτώχεια σε περισσότερους παρά το πώς θα παράξει πλούτο.

• Μεγάλο θέμα συζήτησης της εποχής μας η περαιτέρω περικοπή ή μη των συντάξεων. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά;
-Νομίζω ότι με την ανοχή των εταίρων μας οι συντάξεις δεν θα κοπούν, τουλάχιστον τον Ιανουάριο του 2019. Όμως πρέπει να πάψει να είναι το μόνο θέμα που συζητάμε διαρκώς οι συντάξεις, γιατί όταν έχουμε 1.3 εργαζομένους για κάθε 1 συνταξιούχο το σύστημα είναι αδιέξοδο. Πρέπει αντί για συντάξεις να μιλάμε για την αύξηση της πίτας της παραγωγής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας γιατί χωρίς αυτά ούτε συντάξεις θα έχουμε σε λίγο. Όταν όμως το πιο δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας, η μεσαία τάξη, δεν έχει κίνητρο να παράξει γιατί όσα παραπάνω βγάζει πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές είναι μοιραίο να είμαστε καθηλωμένοι.