Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα ζητά ο Ι. Στέφος

on .

STEFOS GIANNHS

• Ερώτηση που απευθύνεται προς την Υπουργό Πολιτισμού με θέμα την ίδρυση μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα, κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, η οποία συνυπογράφτηκε από 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφορμή για την ερώτηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στάθηκε το γεγονός ότι στην πρωτεύουσα της Ελλάδας λείπει ένα μουσείο Εθνικής Αντίστασης για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που να τιμά τις εκατοντάδες χιλιάδες των νεκρών, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου οι τόποι μαρτυρίου των ανθρώπων έχουν αναδειχθεί σε μουσεία και τόπους συμπύκνωσης της ιστορικής μνήμης του μεγάλου πολέμου.
Η ερώτηση αναφέρεται στο κτίριο της οδού Κοραή 4 στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονταν τα κρατητήρια της Κομαντατούρ και φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες Έλληνες πατριώτες.
Ο κ. Στέφος στην ερώτησή του ζητάει από την υπουργό να αναδειχθεί το συγκεκριμένο κτίριο ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης υπό την αιγίδα του ελληνικού δημοσίου, όπου θα δημιουργηθεί μόνιμη έκθεση τεκμηρίων και βιβλιοθήκη για τον πόλεμο και την Κατοχή, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και ένταξή του στους τουριστικούς οδηγούς της πόλης.