Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία δεν «παίζει» με το Σύνταγμα…

on .

TASOYLAS K

• Στη «μάχη» που ξεκινάει με στόχο την αναθεώρηση του Συντάγματος ετοιμάζεται να ριχτεί η Νέα Δημοκρατία, γενικός εισηγητής της οποίας στην αναθεωρητική διαδικασία θα είναι ένα πολιτικό της στέλεχος που γνωρίζει όσο λίγοι το θέμα κι έχει ασχοληθεί επί μακρόν με αυτό, ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας!
Ο κ. Τασούλας ορίστηκε εισηγητής με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο ήδη συνεργάζεται στενά, λίγο πριν ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δημοσιοποιήσει τις προτάσεις που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση για το νέο καταστατικό χάρτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Δεν παίζουμε…»
Σε δήλωσή του στον «Π.Λ.» ο Γιαννιώτης βουλευτής και πρ. Υπουργός σχολιάζοντας τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης σκιαγράφησε με γλαφυρό τρόπο το πώς τη βλέπει η Ν.Δ., σημειώνοντας πως για τη συγκυβέρνηση δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από προεκλογικό «κόλπο».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η Νέα Δημοκρατία με το Σύνταγμα δεν παίζει. Πιστεύουμε στην ανάγκη για τολμηρή και εκτεταμένη αναθεώρηση, με τέτοιο τρόπο ώστε ο καταστατικός χάρτης της χώρας να γίνει θεσμικός μοχλός υποβοήθησης της εξόδου της από την κρίση και της εμπέδωσης μίας Ευρωπαϊκής κανονικότητας. Αντίθετα από μας, ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει τη συνταγματική αναθεώρηση σε προεκλογικό πρόγραμμα, για να δανειστεί από το Σύνταγμα το κύρος που δε θα έχει οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης».
Πρόσθεσε δε με έμφαση πως «η Ν.Δ., όπως έχουμε πει ήδη από το 2016, προσέρχεται στη θεσμική κοινοβουλευτική διαδικασία της αναθεώρησης για να καταδείξει τον απέραντο συνταγματικό λαϊκισμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και για να καταθέσει τις δικές της προτάσεις».

Εδώ και δύο χρόνια…
Τις βασικές προτάσεις της Ν.Δ. για μία ευρεία και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2016 επισημαίνοντας πως οι συνθήκες είναι ώριμες στη χώρα μας γι’ αυτήν. Είχε προτείνει δε στον Αλέξη Τσίπρα να ενταχθούν με συναινετικό τρόπο προς αναθεώρηση όλες οι βασικές προτάσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και οι πολίτες να αποφανθούν, μέσω των εκλογών, για την κατεύθυνση των αλλαγών.
Από την πρώτη στιγμή ο Κώστας Τασούλας εργάστηκε συστηματικά και εξειδίκευσε τις προτάσεις Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας ένα προσχέδιο πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση, το οποίο αποβλέπει στον καταστατικό εκσυγχρονισμό της χώρας, την αναβάθμιση των θεσμών και την ενίσχυση της συμβολής τους στην έξοδο από την κρίση.

Εννέα προτάσεις
Το προσχέδιο περιλαμβάνει εννέα προτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τον «κορμό» της τοποθέτησης της Ν.Δ. κατά την αναθεωρητική διαδικασία. Πρόκειται για τις εξής:
1. Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
2. Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.
3. Η δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών.
4. Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.
5. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.
6. Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
7. Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.
8. H απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
9. H κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.