Σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνουν οι καθαρισμοί τάφρων - ρεμάτων

on .

SYNTONISTIKO 4 11 18

• Με ένα έργο Πολιτικής Προστασίας, η υλοποίηση του οποίου μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι φορτώθηκαν οι Περιφέρειες από την Κυβέρνηση με την ψήφιση του «Κλεισθένη» και καλούνται ενόψει χειμώνα να… βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, παρόλο που η ανάθεση της αρμοδιότητας δε συνοδεύεται και από αντίστοιχους πόρους.
Ο λόγος για τον καθαρισμό τάφρων και ρεμάτων ώστε να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα, έργο που τουλάχιστον στην Ήπειρο είναι και μεγάλο και απαιτητικό. Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια εδώ και καιρό προχωράει σε στοχευμένους καθαρισμούς ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Τα παραπάνω αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, που συνήλθε υπό την προεδρία του Αλέκου Καχριμάνη, από το οποίο απουσίαζε για μία ακόμη φορά εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών. Στο πλαίσιό της τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη ετοιμότητας και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Τάφροι και ρέματα…
Η υποχρέωση να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που συνήθως έχουν τοπικά χαρακτηριστικά, τονίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, απ’ όλα τα μέλη του οποίου υπογραμμίστηκε η διαχρονική άριστη συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια και τη Διεύθυνση Πολιτ. Προστασίας.
Το σημαντικότερο από τα ζητήματα που τονίστηκε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι ο καθαρισμός τάφρων και ρεμάτων, ο οποίος από τον Αύγουστο ως αρμοδιότητα έχει περιέλθει στις Περιφέρειες, χωρίς όμως να συνοδεύεται με τους αντίστοιχους πόρους. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καχριμάνης, η Ένωση Περιφερειών προσέφυγε στον Άρειο Πάγο καθώς πέραν της χρηματοδότησης, εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει χρόνος για την αντιμετώπιση όλων των χρόνιων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.
Ωστόσο, η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως τόνισε, έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία, έχει αναλάβει τον καθαρισμό αρκετών τάφρων, ρεμάτων καθώς και την απομάκρυνση νεκρών πλατάνων από τους ποταμούς, διαθέτοντας σημαντικά χρηματικά ποσά και μηχανήματα. «Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, έχουμε ζητήσει και στοιχεία από τους Δήμους και από την πλευρά μας θα κάνουμε αγώνα, ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Υπάρχει ετοιμότητα
Στην ετοιμότητα των υπηρεσιών τους, αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους ο Διοικητής της 8ης Mεραρχίας Δημ. Μπολομύτης, ο Διοικητής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Ευθ. Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής της Τροχαίας Ιωαννίνων Γιώργος Αζέλης, οι εκπρόσωποι των Δήμων (δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι κατά περίπτωση) οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», της «Νέα Οδός Α.Ε.» και των εθελοντικών οργανώσεων.
Λάθος προβλέψεις
Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρη Μαυρογιώργου, ο οποίος έθεσε και το θέμα της αστοχίας των μετεωρολογικών προβλέψεων, όσον αφορά στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, εξηγώντας ότι έχει ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε τέτοιες περιπτώσεις να εκδίδουν δελτίο στοχευμένο στην Ήπειρο, ώστε να μην προκαλείται άνευ ουσιαστικού λόγου αναστάτωση στους κατοίκους της, αλλά και σε όσους προγραμματίζουν να την επισκεφθούν.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων που τέθηκαν ήταν και η διακοπή της διέλευσης οχημάτων κατά τους χειμερινούς μήνες από την Κατάρα για λόγους ασφαλείας, καθώς ο αποχιονισμός είναι ασύμφορος για τις Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας. Παράλληλα, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περικλής Βασιλάκης τόνισε ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι «συνεργασία- επικοινωνία - συντονισμός», ενώ ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης επισήμανε ότι τα «προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους».
Οι παρουσίες
Μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κ. Ντέτσικας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μπασιούκας, οι Δήμαρχοι Ζίτσας Μ. Πλιάκος, Κόνιτσας Αν. Παπασπύρου, Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Ζαγορίου Βασ. Σπύρου, Αντιδήμαρχοι των Δήμων Ζίτσας και Δωδώνης, η Πρόεδρος του ΓΟΕΒ κ. Νάστου, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Ν. Παπαγρηγορίου, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ανδρέας Λιόλιος, ο Προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Β. Παπαδιώτης κ.α.