Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

on .

TASOYLAS BOYLH

• Με σφοδρή σύγκρουση ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στο πλαίσιο της οποίας η Κυβέρνηση δέχθηκε συντεταγμένα τα πυρά της Αντιπολίτευσης.
Εκ μέρους της Ν.Δ. ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για υποκρισία, ενώ ο Πρόεδρος της παράταξης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε.

Οι εισηγητές
- Ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Κώστας Τασούλας λαμβάνοντας χθες το λόγο, υπογράμμισε με έμφαση πως «η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας. Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα».
- Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, με αιχμή την πρόταση για τα δημοψηφίσματα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει η πλειοψηφία για δημοψηφίσματα, όταν είναι αυτή που διεξήγαγε ένα παράνομο δημοψήφισμα και επιπλέον δεν εφάρμοσε το αποτέλεσμά του.
- Από την πλευρά του ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας και Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι «στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά».

Μητσοτάκης - Τσίπρας
- «Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει σε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις αλλά μια συζήτηση πρέπει να πληροί μια ομαλή πολιτική ατμόσφαιρα και δημιουργικές συνθήκες… Στην πραγματικότητα όμως η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να πλήξει τους αντιπάλους της. Ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο «δόγμα Πολάκη». Χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση ως εργαλείο, για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει».
«Η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Αυτή η Βουλή ως προτείνουσα Βουλή μπορεί να ψηφίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα αναθεωρηθούν… Θα διασφαλιστεί συναινετικά ότι όλες οι αλλαγές θα τεθούν στην κρίση της επόμενης Βουλής», επισήμανε με έμφαση.
- Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους» και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις».

Οι προτάσεις της Ν.Δ.
Η Ν.Δ. προτείνει συνολικά να αναθεωρηθούν 57 άρθρα και 21 ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα συμπίπτουν σε 12 στην κατεύθυνση ότι πρέπει να αλλάξουν, όχι όμως ως προς το περιεχόμενο. «Αιτία πολέμου» για τη Ν.Δ. θα είναι εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να προχωρήσει όχι μόνο στον ορισμό των άρθρων του Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν αλλά και στο περιεχόμενο που θα έχουν.
Στις προτάσεις της παράταξης μεταξύ άλλων, προβλέπεται πλήρης αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, Εκσυγχρονισμός του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας, Ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της, θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών αλλά και καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.