Μητσοτάκης: Σκληρή απάντηση στις προκλήσεις της Αλβανίας!

on .

MHTSOTAKHS SYNEDRIO 16 12 18

• Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αλβανία ότι ο δρόμος της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απόλυτα ταυτισμένος με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη γειτονική χώρα έστειλε από το βήμα του 12ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η οποία καταδικάζει την απόπειρα της αλβανικής πλευράς να υφαρπάξει περιουσίες στη Χειμάρρα που ανήκουν σε Έλληνες.

Σκληρή απάντηση
Σκληρή απάντηση στις ανθελληνικές προκλήσεις της Αλβανίας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του τριήμερου συνεδρίου της Ν.Δ. που ολοκληρώθηκε χθες.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης έστειλα μια σκληρή επιστολή στον Επίτροπο Χαν την περασμένη εβδομάδα, όπου του υπενθυμίζω το αυτονόητο, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι απολύτως ταυτισμένη με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας. Στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να βάλω νερό στο κρασί μου».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πρέπει «να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι, αν θέλει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της να γίνει κάποια στιγμή μέλος της Ε.Ε. -κάτι το οποίο όλοι το επιθυμούμε- είναι μια πορεία στην οποία καμία έκπτωση από την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν χωρά. Το μήνυμα, λοιπόν, αυτό είναι ξεκάθαρο, απευθύνεται προς όλους, απευθύνεται προς τις γειτονικές χώρες και απευθύνεται προφανώς και προς την ίδια την Ε.Ε. που αποτελεί τον τελικό θεματοφύλακα και κριτή της πορείας προσέγγισης με την Ευρώπη όλων των υποψηφίων προς ένταξη χωρών».

Και η ΠΣΕ καταδικάζει…
Τις πρακτικές της Αλβανίας μέσω των οποίων παραβιάζονται δικαιώματα της ελληνικής Μειονότητας καταδικάζει και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, με αφορμή την προσπάθεια υφαρπαγής περιουσιών στη Χειμάρρα που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, όλα αυτά «οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς Μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της. Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Επιπλέον, καλούμε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής».