Δύο Κοσοβάροι σε καίρια για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις υπουργεία!

on .

KOTZIAS MPOYSATI

• Σε ανασχηματισμό «σκούπα» προχώρησε ο Έντι Ράμα λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 2018, αντικαθιστώντας τους επτά από τους δεκατρείς υπουργούς. Η δικαιολογία που πρόβαλε είναι η ανανέωση της εικόνας της Κυβέρνησής του, καθώς όπως είπε οι υπουργοί που θα αντικατασταθούν κατείχαν τα υπουργεία πέντε χρόνια, όσο δηλαδή κυβερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, όσο φαίνονται ή όπως επιχειρεί να τα παρουσιάσει ο Ράμα: Στην Κυβέρνηση τοποθετούνται δύο Υπουργοί που κατάγονται από το Κόσοβο, με τον Ράμα να το αιτιολογεί λέγοντας πως η απόφαση αυτή εντάσσεται στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο λαών. Το γεγονός όπως ότι τοποθετούνται σε δύο καίρια υπουργεία για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, σηματοδοτεί τη σκλήρυνση της Αλβανικής Κυβέρνησης έναντι της Ελλάδος και ειδικότερα για τα Δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας.
Συγκεκριμένα η Κοσοβάρα Μπέσα Σανίνι αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας, σε αντικατάσταση της Λιντίτα Νικόλα. Θα είναι εκείνη που θα κληθεί να συμμετάσχει στο διάλογο για την άρση των ανθελληνικών και ανιστόρητων αναφορών στα σχολικά βιβλία περί Μεγάλης Αλβανίας κλπ.
Ο δεύτερος Κοσοβάρος που αναλαμβάνει καίριο Υπουργείο, αυτό των Εξωτερικών είναι ο ο Γκέντ Τσακάι, που αντικαθιστά τον ελληνομαθή, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος ήταν εκείνος που είχε φθάσει στο «παράενα» τη συμφωνία με την Ελλάδα και η οποία δεν προχώρησε μετά την απομάκρυνση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών του Νίκου Κοτζιά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν εντός Ελλάδος.
Αν και παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις του, όλοι σχεδόν προεξοφλούν πως θα είναι απίθανο να μην εμφανιστεί ακόμη πιο αδιάλλακτος από τον προκάτοχό του, εξυπηρετώντας στο ακέραιο τις ανθελληνικές επιδιώξεις και τον αλυτρωτισμό που καλλιεργεί ο Έντι Ράμα.
Στις αντικαταστάσεις περιλαμβάνεται και η Ελληνικής καταγωγής Υπουργός Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο, που τη διαδέχεται η επίσης Ελληνικής καταγωγής Έλβα Μαργαρίτη.
Αναλυτικά οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:
-Λιντίτα Νικόλα – Υπουργός Παιδείας θα αντικατασταθεί από την Μπέσα Σανίνι
- Αρμπέν Αχμέταϊ – Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών θα αντικατασταθεί από την Ανίλα Ντενάι
- Ντιτμίρ Μπουσάτι – Υπουργός Εξωτερικών θα αντικατασταθεί από τον Γκέντ Τσακάι
- Μιρέλα Κουμπάρο – Υπουργός Πολιτισμού θα αντικατασταθεί από την Έλβα Μαργαρίτη
- Νταμιάν Γκικνούρη – Υπουργός Ενέργειας θα αντικατασταθεί από την Μελίντα Μπαλούκου
- Νίκο Πελέση -Υπουργός Αγροτικής πολιτικής θα αντικατασταθεί από τον Μπλέντι Τσούτσι
- Σονίλα Κιάτο – Υπουργός Προστασίας της Επιχειρηματικότητας θα αντικατασταθεί από τον Έντουαρντ Σαλσί
Από τον ανασχηματισμό διασώζονται οι Σάντερ Λέσαϊ, Όλτα Τζάτσκαϊ, Παντελή Μάϊκο (πρώην πρωθυπουργός), Ετλίντα Γκιόναϊ, Μπλέντι και Οκγκέρτα Μαναστηρίου.
Για τους δύο τελευταίους, ο Ράμα έδωσε διορία έξι μηνών για να εκπληρώσουν τους στόχους τους, σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι κινδυνεύουν με αποπομπή.