Να αντιμετωπιστεί η υφαρπαγή εικόνων, να ενταχθεί στην Unesco η Αργυροχοϊα

on .

KARAGIANNHS GIANNHS SYRIZA

• Τέσσερα ζητήματα έθεσαν οι βουλευτές της Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Γιάννης Καραγιάννης, στη συνάντηση αναφέρθηκε στα βασικά σημεία υπομνήματος που είχε αποστείλει στις 14 Ιανουαρίου στην υπουργό.
To πρώτο από αυτά αφορά την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της υφαρπαγής, το παράνομο εμπόριο και τον επαναπατρισμό των κλεμμένων πολιτισμικών αγαθών και κειμηλίων από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της Ηπείρου.
Επίσης ζητήθηκε:
- Η διασφάλιση ευρείας συμμετοχής και εμπλοκής φορέων στη σύνταξη του φακέλου για την ανάδειξη της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας ως στοιχείο της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με στόχο την ένταξή της στο εθνικό ευρετήριο και την εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO).
- Η συμβολή στη δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου εντός της Εβραϊκής Συναγωγής των Ιωαννίνων, στον οποίο θα εκθέτονται ιστορικά κειμήλια που ανήκουν στην Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.
- Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για εξωστρεφείς δράσεις σε όλες τις αγορές-στόχους του Enterprise Greece, με στόχο την ανάδειξη της παραγωγικής διασύνδεσης του τουρισμού με τον πολιτισμό, την πρωτογενή παραγωγή και την τοπική γαστρονομία.