Μαζικές διαδηλώσεις στα Τίρανα κατά του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα

on .

DIADHLOSH RAMA

• «Καζάνι που βράζει» η γειτονική μας χώρα τις τελευταίες ώρες, καθώς η έντονη δυσφορία μεγάλου τμήματος του αλβανικού λαού για τις «μέρες και τα έργα» του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, εκδηλώθηκε το Σάββατο στα Τίρανα με χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο. Το «παρών» έδωσαν και πολλοί ομογενείς Βορειοηπειρώτες, που διαμαρτύρονται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και καταγγέλλουν υφαρπαγή των περιουσιών τους.
Η συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Αντιπολίτευσης, γρήγορα έλαβε βίαιες διαστάσεις, καθώς ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας «Ράμα, φύγε», άρχισε να εκτοξεύει πέτρες, βόμβες μολότοφ και καπνογόνα, επιχειρώντας να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό για να μπει στο κτίριο.
Στις εικόνες που μετέδωσαν διεθνή και αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης πολλοί διαδηλωτές κείτονταν αιμόφυρτοι στο έδαφος, ενώ τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα κατηγόρησε την Αστυνομία ότι σκοπίμως επέτρεψε στους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κυβερνητικό μέγαρο και να προκληθούν τέτοια επεισόδια, ούτως ώστε να δώσει στον Έντι Ράμα το δικαίωμα να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για τη βία.
Οι διαδηλωτές, που ανανέωσαν το ραντεβού τους την ερχόμενη Πέμπτη, ζητούσαν την παραίτηση Ράμα, κατηγορώντας τον για διαφθορά και ότι βύθισε την χώρα στην φτώχεια και την ανέχεια.