Αυτοεπαινείται η Δημ. Αρχή Μπέγκα για έργα από τα δήθεν… πλεονάσματα!

on .

PLAKES SPASMENES1

Κεντρικοί δρόμοι στην πόλη με λακκούβες- παγίδες, πεζοδρόμια με σπασμένες πλάκες, δημόσια και μη κτίρια σε άθλια κατάσταση από τα συνθήματα και τα βαψίματα, συνοικίες σε πλήρη εγκατάλειψη. Εικόνες από τα σημερινά… σύγχρονα Γιάννενα, οι οποίες δεν αποτυπώνονται σε κανέναν απολογισμό και δεν αποτελούν αντικείμενο καμιάς συνέντευξης των λαλίστατων στελεχών της Δημοτικής Αρχής Μπέγκα.
Εκεί που παίρνουν «άριστα» είναι στους αυτοέπαινους: Όσα δεν της αναγνωρίζουν οι δημότες, το κάνουν μόνοι τους, ακολουθώντας πιστά την (προεκλογική) συνταγή… ΣΥΡΙΖΑ: Όπως χθες ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος «μοίρασε» περί τα 2,7 εκ. ευρώ για διάφορα έργα, κάνοντας λόγο για «έναν απόλυτα υγιή Δήμο που έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί με δικούς του πόρους, σημαντικές παρεμβάσεις κλπ».
Με τη διαφορά, πως από τα 2,7 εκ. τα 2,2 εκ. ευρώ προέρχονται από το «ματωμένο» πλεόνασμα των ανταποδοτικών τελών, από τα χρήματα δηλαδή των δημοτών. Μέχρι και τη χρηματοδότηση… καμπάνιας για την ευαισθητοποίησή τους (!) καλούνται να πληρώσουν οι δημότες μέσω των τελών που πλήρωσαν!
Κάτι που ακούγεται ως ειρωνεία για τα νοικοκυριά εκείνα που σήμερα εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και θα περίμεναν από το πλεόνασμα αυτό μια ελάφρυνση των ανταποδοτικών τελών.
Τα έργα που ανακοίνωσε χθες ο Αντιδήμαρχος είναι αυτά που εγκρίθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ορισμένα εκ των οποίων έχουν πολύ μικρές πιστώσεις για το τρέχον έτος και το λογαριασμό βεβαίως θα κληθεί να πληρώσει η επόμενη Δημοτική Αρχή.
Ο κ. Γιωτίτσας έκανε λόγο για «σημαντικές παρεμβάσεις που αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών», ωστόσο από την παράθεση των έργων και των δράσεων, προκύπτει πως σχεδόν στο σύνολό τους καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες και αποκαθιστούν φθορές, οπότε οι αναφορές του Αντιδημάρχου δικαιολογούν εκείνους που εκτιμούν πως η Δημοτική Αρχή Μπέγκα έχει κατεβάσει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών των δημοτών, αλλά και των δικών της στοχεύσεων. Αναλυτικά τα έργα που θα γίνουν:
- Προμήθεια 4 νέων απορριμματοφόρων για τις ανάγκες αποκομιδής απορριμμάτων, προϋπολογισμού 630.000 ευρώ.
- Συλλογή των βιοαποβλήτων επιχειρήσεων και λαϊκών αγορών με 180.000 ευρώ.
- Προμήθεθια εξοπλισμού για τη δημιουργία πράσινων σημείων σε περιοχές του Δήμου, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.
- Ολοκληρωμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης των κατοίκων μέσω εντύπων και ΜΜΕ, ύψους 25.000 ευρώ.
- Πρόσληψη 40 συμβασιούχων 2μηνης και 8μηνης διάρκειας έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού.
- Ενίσχυση της πίστωσης για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου με 245.000 ευρώ.
Παράλληλα εγγράφηκαν πιστώσεις για 3 νέα έργα:
- 100.000 ευρώ για την ανακατασκευή και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου στο ιστορικό κέντρο του Κληροδοτήματος Γκαστή για τη λειτουργία κέντρου υποστήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
- 200.000 ευρώ, με δέσμευση πίστωσης 50.000 για το 2019, για την αντικατάσταση του συνθετικού χλοοτάπητα του γηπέδου της ΕΠΣΗΠ.
- 70.000 ευρώ, με δέσμευση πίστωσης 30.000 για το 2019, για την ανακατασκευή του συνθετικού χλοοτάπητα του γηπέδου στο αθλητικό κέντρο Κατσικάς.
Επίσης θα διατεθούν:
- 60.000 ευρώ στο ΝΟΙ για τη διεξαγωγή ενός σπουδαίου αθλητικού γεγονότος, τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας κάτω των 23 ετών.
- 80.000 ευρώ στον ΟΚΠΑΠΑ για τη λειτουργία μιας νέας δομής, του ΚΔΑΠ για ΑΜΕΑ στα Καρδαμίτσια.
- 30.000 ευρώ για την υποβολή στο Κτηματολόγιο 1.000 περίπου ακινήτων του Δήμου.
- 10.000 ευρώ για μελέτες και τεύχη δημοπράτησης του Πνευματικού Κέντρου Κατσικάς.
- 17.000 ευρώ για τη διεξαγωγή του 1ου Εθνικού τουρνουά καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια.
- 25.000 ευρώ για την προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος αυτόματου ποτίσματος στο γήπεδο των Μαρμάρων.
Οι ανακοινώσεις του Αντιδημάρχου είχαν και άλλες αναφορές σε χρηματοδοτήσεις -χρήσιμες ενόψει εκλογών- καθώς όπως είπε φέτος αυξάνεται το κονδύλι για τη χρηματοδότηση των Πολιτιστικών Συλλόγων, ενώ με 15.000 ευρώ θα στηριχθεί ετησίως η «ΣΧΕΔΙΑ»…