ΝΙΚ. ΓΙΑΝΝΗΣ: Πρώτη προτεραιότητά μου η απασχόληση και η ανάπτυξη στην Ήπειρο

on .

GIANNHS NIKOS 1

• «Η Ήπειρος είναι μια Περιφέρεια που έχει τεράστιες δυνατότητες. Δυστυχώς αντί να είναι μία από τις πρώτες σε ανάπτυξη και ποιότητα περιοχές της Ελλάδας, πρωταγωνιστώντας στη διεθνή πορεία της χώρας, βρίσκεται στις τελευταίες...». Αυτό τονίζει σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον «Πρωινό Λόγο» ο Ηπειρώτης (από Βίτσα και Συρράκο) υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Γιαννής, ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στην Ευρωβουλή.
Ένας άνθρωπος, με εντυπωσιακό βιογραφικό, που αγαπά την ιδιαίτερη πατρίδα του, αφού περνά αρκετό χρόνο στο Ζαγόρι, δηλώνει ότι εάν εκλεγεί, θα εργαστεί για όλες τις Περιφέρειες που υστερούν σήμερα.
Ας σημειωθεί ότι για τον ίδιο στις πρώτες προτεραιότητες βρίσκεται η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή, με στόχο την απασχόληση και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η συνέντευξη
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υποψ. ευρωβουλευτή Νίκου Γιαννή έχει ως εξής:

Ερ.: Κύριε Γιαννή, γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος Ευρωβουλευτής;
- Διότι πιστεύω ότι ως Ευρωβουλευτής θα είμαι πιο χρήσιμος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, από όσο είμαι σήμερα ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως ενεργός πολίτης. Σπούδασα, δίδαξα, εργάζομαι και πιστεύω στο ευρωπαϊκό σχέδιο, δεν θα μπορούσα να λείψω από τις κρισιμότερες περιόδους της ιστορίας. Πριν είκοσι περίπου χρόνια πέρασα έναν απαιτητικό γενικό διαγωνισμό. Ήλθε η ώρα η κατ΄αξίαν δέσμευση στην Ευρώπη να γίνει και κατ΄εκλογήν.

Ερ.: Τι μπορεί να περιμένει ένας Ηπειρώτης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
- Θα σας πω τι μπορεί να περιμένει από τον Νίκο Γιαννή σε περίπτωση που με εκλέξει με την ψήφο του. Έναν ευρωβουλευτή που κατάγεται και κατοικεί όσο βρίσκεται στην Ελλάδα στο Ζαγόρι. Έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τον τόπο διαχρονικά και όχι τώρα που διεκδικεί την ψήφο.
Την επόμενη της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου επέλεξα να είμαι στα Γιάννενα να συναντηθώ με τους τοπικούς αξιωματούχους, αλλά κυρίως να ενημερώσω από κοντά τους φίλους μου για την υποψηφιότητά μου. Και έκτοτε έχω έλθει άλλες τρεις φορές σε ένα μήνα και θα ξαναέρθω πραγματοποιώντας συναντήσεις και ομιλίες.
Πιστεύω ότι η Ήπειρος είναι μια Περιφέρεια που έχει τεράστιες δυνατότητες. Δυστυχώς αντί να είναι μία από τις πρώτες σε ανάπτυξη και ποιότητα περιοχές της Ελλάδας, πρωταγωνιστώντας στη διεθνή πορεία της χώρας, βρίσκεται στις τελευταίες. Σε περίπτωση που εκλεγώ θα εργαστώ για όλες τις Περιφέρειες που υστερούν σήμερα. Ιδιαίτερα στην Ήπειρο, θα έρθω και για να λογοδοτήσω, αλλά κυρίως για να εκπονήσουμε μαζί έξυπνα σχέδια, και προσεγγίσεις για τον τουρισμό τεσσάρων εποχών, για την τοπική παραγωγή, για τις υποδομές και τις αναπτυξιακές δυνατότητες.
Πιστεύω ότι εκτός από τους άξιους συμπολίτες που θα στείλουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια στις 26 Μαΐου, οι Ηπειρώτες μπορούμε και χρειάζεται να έχουμε και εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ερ.: Γιατί είναι τόσο κρίσιμες αυτές οι εκλογές; Φοβάστε επικράτηση των ακραίων δυνάμεων;
- Όχι, δεν φοβάμαι σε αυτές τις Ευρωεκλογές, παρά την αναμενόμενη άνοδο των ακραίων ένθεν κακείθεν, όλες οι προβλέψεις και ποιοτικές αναλύσεις, δείχνουν ότι οι σθεναρά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αθροιστικά θα έχουν ευρύτατη πλειοψηφία εδρών στο ΕΚ.
Είναι αυτονόητο το καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, να αποτρέψουμε την απειλή και να υπερασπισθούμε και διασφαλίσουμε τα κεκτημένα 70 ετών ειρηνικής και εν ευημερία συνύπαρξης και 250 ετών δημοκρατίας, ελευθερίας και δικαιωμάτων. Όμως αυτό δεν φτάνει πλέον.
Η ευρωπαϊκή εξέλιξη δια των μικρών βημάτων έφτασε στα όριά της. Χρειάζεται στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διατυπώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενδυνάμωση της Ένωσης, με σκοπό να προχωρήσουμε στο ποιοτικό άλμα της εκκρεμούς αποπεράτωσης του αρχικού οράματος της ευρωπαϊκής πολιτικής ενότητας, στηριγμένης φυσικά σε ομοσπονδιακά θεμέλια.

Ερ.: Γιατί με τη Νέα Δημοκρατία;
- Συμμετέχω από τα φοιτητικά μου χρόνια ως στέλεχος της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ. Και αργότερα, υπήρξα διευθύνων σύμβουλος στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς το 2004, όπου έφερα εις πέρας το έργο των Ολυμπιακών Αγώνων και υποψήφιος βουλευτής.
Περισσότερο από ποτέ όμως, πιστεύω στη σημερινή Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία επωμίζεται τη βαριά ελπίδα του αναμορφωτή της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό αποφάσισα να μπω σε αυτήν την όμορφη περιπέτεια.