«Διεθνές ενδιαφέρον» για την εκλογή του Μωυσή Ελισάφ!

on .

ELISAF KOSMOS

• Μία σίγουρα πανελλαδική πρωτιά πέτυχε, με την εκλογή του στον Δήμο Ιωαννιτών, ο Μωυσής Ελισάφ. Την 1η Σεπτεμβρίου θα γίνει ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στη χώρα μας και το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τα Μέσα Ενημέρωσης, τόσο τα ελληνικά, όσο και αρκετά του εξωτερικού, που φιλοξενούν το τελευταίο διήμερο σχετικά ρεπορτάζ.
Η Εβραϊκή καταγωγή του κ. Ελισάφ είναι γνωστή στην πρωτεύουσα της Ηπείρου αλλά και γενικότερα στη χώρα, καθώς εδώ και 17 συναπτά έτη είναι Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, είναι μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) ενώ διετέλεσε επί διετία και Γενικός Γραμματέας του.
Ανακοίνωση ΚΙΣΕ
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, πριν από το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο είχε τονίσει την ιστορική σημασία που θα είχε η εκλογή για πρώτη φορά ενός Έλληνα Εβραίου σε θέση δημάρχου, σημειώνοντας τα εξής σε ανακοίνωσή του: «Επιτέλους ένας Ρωμανιώτης Εβραίος δήμαρχος στα Γιάννινα! Σε μια πόλη στην οποία το εβραϊκό στοιχείο υπήρξε ανέκαθεν κατεξοχήν ενσωματωμένο στην πολιτική κοινότητα. Επιτέλους, ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα! Το γεγονός αυτό θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία για την Ελλάδα και για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Όσο ρίγος και αποστροφή μπορεί να δημιουργεί στη Χρυσή Αυγή το ενδεχόμενο του πρώτου Εβραίου δημάρχου στην Ελλάδα, άλλο τόσο πρέπει αυτό να κινητοποιεί τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας».
Και σε ξένα ΜΜΕ!
Από προχθές λοιπόν που ο Καθηγητής της Ιατρικής με το πλούσιο βιογραφικό αναδείχθηκε νικητής των εκλογών στο Δήμο Ιωαννίνων, με τη γνωστή πια μικρή διαφορά από τον Θωμά Μπέγκα, ιστοσελίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας ασχολούνται με τον πρώτο δήμαρχο Εβραϊκής καταγωγής που αποκτά η χώρα. Αντίστοιχα δημοσιεύματα εντοπίζει κανείς και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως η έγκυρη ιστοσελίδα του Ισραήλ «www.timesofisrael.com», το «euronews. com», αλλά και οι ξενόγλωσσες εκδόσεις ελληνικών εφημερίδων όπως «η Καθημερινή».
Η αγγλόφωνη «Times of Israel», πέρα από το ποσοστό της νίκης και τις δηλώσεις του κ. Ελισάφ, φιλοξενεί και ένα μικρό ιστορικό αφιέρωμα στην Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί σήμερα να μετράει μόνο 50 μέλη, όμως υπήρξε το επίκεντρο μίας μοναδικής Ρωμανιώτικης εβραϊκής παράδοσης 2.300 ετών. Δεν παραλείπει δε να αναφερθεί στον εκτοπισμό του μεγαλύτερου τμήματος των Γιαννιωτών εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί τον Μάρτιο του 1944 απ’ τα οποία γλίτωσαν τελικά μόνο 112 άτομα.
Πορεία και έργο
Ως γνωστόν, ο Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1954, είναι καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979 και εργάστηκε επί σειρά ετών σε ερευνητικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ.
Διετέλεσε επανειλημμένα Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, όπου παραμένει μέλος του Δ.Σ. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.
Διετέλεσε επίσης δημοτικός σύμβουλος και ήταν Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014). Είναι ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ