Εκπαιδευτικός απολογισμός από Κ. Γαβρόγλου – Μερόπη Τζούφη

on .

TZOYFH GABROGLOY

• Στη νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων, εστίασε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει σε εκδήλωση με θέμα το «Μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης». Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση εστιάστηκε σε τέσσερις άξονες. Ο 1ος άξονας, είναι η δημιουργία εντελώς καινούργιων τμημάτων με νέα γνωστικά αντικείμενα, ο 2ος άξονας είναι οι συνέργειες με τα ΤΕΙ, ο 3ος η ίδρυση πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων και ο 4ος άξονας είναι τα διετή προγράμματα σπουδών, στα οποία θα εισάγονται οι απόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων χωρίς εξετάσεις, και τα οποία θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε και για το δημόσιο σχολείο δίνοντας έμφαση στην 3η Λυκείου. Όπως είπε, «ο Σεπτέμβρης του 2020 θα βρει παιδιά που τελειώνουν την 3η Λυκείου στα Πανεπιστήμια – και αυτό είναι το άλλο σκέλος της μεταρρύθμισής μας, δηλαδή μια προσπάθεια να ξαναποκτήσουμε ως χώρα, αυτή την βαθμίδα του Λυκείου, δηλαδή την 3η Λυκείου, η οποία δυστυχώς στη χώρα μας έχει ακυρωθεί, υπάρχει στα χαρτιά, όχι επί της ουσίας».
Παράλληλα, ο Υπουργός έδωσε έμφαση στην εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ενώ αναφερόμενος στον προγραμματισμένο διορισμό 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, επισήμανε πως οι 4.500 θα είναι για πρώτη φορά στην ειδική αγωγή και οι 10.500 στην γενική εκπαίδευση.
Η Μερόπη Τζούφη
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Παιδείας και υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη παρουσίασε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτές υλοποιήθηκαν στην Ήπειρο και τα Γιάννενα. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και ανέφερε πως ο Δήμος Ιωαννιτών μετέχει εξολοκλήρου στο εγχείρημα. Όσον αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση, επεσήμανε πως από το 2016 έγιναν στοχευμένες προσπάθειες ώστε τα Επαγγελματικά Λύκεια να βγουν από το περιθώριο.
Η κ. Τζούφη τόνισε πως ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η θεσμοθέτηση της Μαθητείας για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, ενώ για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στα Γιάννενα ανέφερε πως ο αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, σχολικών νοσηλευτών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού υπερδιπλασιάστηκε, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων για «Παράλληλη Στήριξη» στα γενικά σχολεία.