Καθαρή νίκη της Ν.Δ. με ορατή την αυτοδυναμία!

on .

ND SYRIZA DHMOSKOPHSH

• Kαθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά τουλάχιστον εννέα μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλουν οι μετρήσεις των εταιριών που καταγράφουν το προεκλογικό κλίμα δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.
Το προβάδισμα της γαλάζιας παράταξης είναι σίγουρο, εκείνο λοιπόν που απομένει είναι να καθοριστεί το εύρος της διαφοράς, το οποίο θα της εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία και θα δώσει στη χώρα μία ισχυρή κυβέρνηση. Στόχος που αυτή τη στιγμή μοιάζει πολύ εφικτός!

Με 11 μονάδες…
Ας δούμε όμως τι αποκαλύπτουν οι χθεσινές έρευνες γνώμης. Στη δημοσκόπηση που έγινε για το Newpost από την «Prorata» η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα της, σημειώνοντας διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ ύψους 11 ποσοστιαίων μονάδων. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 35%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 24%. Μια διαφορά που φαίνεται να δίνει αυτοδυναμία στο κόμμα της Πειραιώς, σε μια εξακομματική Βουλή.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει θέση στο Κοινοβούλιο και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, Μέρα25 με 3%. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν η «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου, αλλά και η «Ένωση Κεντρώων».
Σημειώνεται δε πως, με βάση τις απαντήσεις, το 39% των πολιτών θα νιώσει ευχάριστα συναισθήματα και ελπίδα (ελπίδα 20%, ικανοποίηση 9% και ανακούφιση 10%), αν η Ν.Δ. είναι αυτή που θα κερδίσει στις κάλπες. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό (21%), αδιαφορεί για το αποτέλεσμα, κι ας βρίσκεται η χώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Αντίθετα, αν νικητής αναδειχθεί στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε πλειοψηφία πολιτών 55%!

Περί αυτοδυναμίας
Το κόμμα της Ν.Δ. φαίνεται πως οδεύει σε καθαρή αυτοδυναμία, αφού, εάν επαληθευτούν τα δημοσκοπικά δεδομένα, μπορεί να κερδίσει ακόμη και 164 έδρες! Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά από τη «Metron Analysis», η οποία δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με εννέα ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (38,5% έναντι 29,5% αντιστοίχως).
Όπως καταγράφεται και σε αυτή, δεν υπάρχουν ερωτηματικά για το αν θα είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ. το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Αυτά που μένει να απαντηθούν είναι το εύρος της διαφοράς αλλά και οι έδρες των κομμάτων ώστε να γνωρίζουμε αν θα υπάρχει την επόμενη ημέρα αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 8% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 5,2%. Η Χρυσή Αυγή μετριέται στο 3,5%, ενώ οριακά κάτω από το 3%, αλλά πάντως κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή, κινούνται η Ελληνική Λύση (2,8%), το ΜέΡΑ25 (2,5%) και η Ένωση Κεντρώων (2,5%).
Όσο για τα πρόσωπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με ποσοστό 45% έναντι 34% του Αλ. Τσίπρα και προηγείται στην ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» κατά πέντε μονάδες (28% έναντι 23% του κύριου πολιτικού αντιπάλου του).