Πανηγυρίζουν όλοι για τις εκλογές-παρωδία στην Αλβανία!

on .

ALBANIA EKLOGES

• Οι δημοτικές εκλογές – «παρωδία» που έγιναν την Κυριακή στην Αλβανία, όπως αναμενόταν, πυροδοτούν νέες αντιδράσεις και αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης. Και οι δύο… πανηγυρίζουν! Η μεν Κυβέρνηση επειδή στήθηκαν κάλπες, η δε δεύτερη χαρακτηρίζει «νίκη» το ποσοστό αποχής, που αποτελεί ρεκόρ για την μετακομμουνιστική περίοδο της Αλβανίας. Το μόνο σίγουρο είναι, πως οι εκλογές όχι μόνο δεν έδωσαν λύση στην πολιτική κρίση που ταλανίζει την γειτονική μας χώρα, αλλά αντίθετα την οξύνει έτι περαιτέρω και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει και που θα σταματήσει ο διχασμός.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 21% ενώ κατά την αντιπολίτευση, η οποία παρουσίασε στους ξένους παρατηρητές ογκώδη φάκελο παρατυπιών, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 15%. Ακόμη χαμηλότερη φαίνεται πως ήταν η συμμετοχή σε δήμους με έντονο το Ελληνικό στοιχείο, όπως της Δερόπολης και της Χειμάρας, καθώς εκτός των άλλων υπέρ της αποχής είχε ταχθεί και η «ΟΜΟΝΟΙΑ».
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε πως η Αλβανία έδωσε ένα γερό μάθημα στην παράταξη που επιδίωξε τον εκτροχιασμό της Δημοκρατίας στη χώρα και την πορεία της προς την Ευρώπη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσα, από την πλευρά του θεώρησε νίκη την προχθεσινή χαμηλή συμμετοχή στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι ο αλβανικός λαός εγκατάλειψε τον Έντι Ράμα και την προσπάθειά του να εγκαταστήσει τον μονοκομματισμό στην Αλβανία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, συνεχάρη τον αλβανικό λαό διότι, όπως είπε, απέφυγε το διχασμό, ενώ ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό λέγοντας πως θα πρέπει να του απονεμηθεί «παράσημο ήρωα σοσιαλιστικών ψήφων» το οποίο θα θεσμοθετηθεί για εκείνον «από την σοσιαλιστική Βουλή του».
Εν αναμονή της έκθεσης των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για την προχθεσινή ψηφοφορία ο Έντι Ράμα εξέφρασε τις ευχαριστίες του ονομαστικά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΑΣΕ - ODIHR που, όπως είπε, «έβαλαν το χεράκι τους στη νίκη». Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στη στάση του δυτικού παράγοντα σχετικά με τα όσα κατ΄ εκείνον συμβαίνουν στην Αλβανία.