Στις 10 Ιουλίου ανοίγει η αυλαία του φετινού Its Kale Festival

on .

MPEGKAS ELISAF

• Λίγο μετά τις εθνικές εκλογές, στις 10 Ιουλίου, ανοίγει φέτος η αυλαία του Its Kale Festival, το πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο. Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντίνος Γκόγκος και ο προϊστάμενος της Εφορείας Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σουέρεφ.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος, «στον Πολιτισμό οι δύο Φεστιβαλικές μας διοργανώσεις, του Ιτς Καλέ και του Αρχαίου Δράματος καθιερώνουν τα Γιάννενα πανελληνίως κι όλα αυτά με τη συμβολή του Πνευματικού Κέντρου και του ΔΗΠΕΘΕ, τους προέδρους των οποίων και ευχαριστώ. Είμαι σίγουρος ότι φέτος, με τα περσινά προβλήματα να έχουν ξεπεραστεί, το Φεστιβάλ του Ιτς Καλέ θα είναι αντάξιο των προσδοκιών όλων μας και ελπίζω η επόμενη Δημοτική Αρχή να το διατηρήσει και να το αναπτύξει».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου τόνισε πως «μετά την άρση των προβλημάτων που υπήρξαν το 2018 λόγω της διαμάχης του Υπουργείου Πολιτισμού με τους εργαζόμενους σε αυτό, το Φεστιβάλ επιστρέφει στον φυσικό του χώρο, την Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Τα μουσικά σχήματα του Πνευματικού Κέντρου, κορυφαίοι ερμηνευτές και καλλιτέχνες περιμένουν να ανταμώσουν με τους πολίτες και τους επισκέπτες μας».
Σύμφωνα με τον κ. Γκόγκο, βασικός άξονας του Φεστιβάλ είναι η επιλογή και προβολή σημαντικών μορφών της μουσικής και δημιουργών της, με κορυφαία καλλιτεχνική αξία, που συνήθως δεν επιλέγονται από τα εμπορικά φεστιβάλ και διοργανώσεις.
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με τις δηλώσεις του κ. Σουέρεφ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή χώροι του Υπουργείου Πολιτισμού και ευθύνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, να μετατραπούν και φέτος σε χώρους συνάντησης και χαράς των πολιτών. Γιατί όλοι οι χώροι εκτός από την ιστορία τους, μεταφέρουν και μνήμες και βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με τους πολίτες. Όπως οι άνθρωποι στη διαδρομή της ιστορίας διαμορφώνουν τα κτήρια και τους χώρους, έτσι και αυτά με την σειρά τους επηρεάζουν τις διαδρομές των ανθρώπων».
Το πρόγραμμα
Το Its Kale Festival ξεκινάει στις 10 Ιουλίου με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών που συμπράττει με κορυφαίους ερμηνευτές, τον Δημήτρη Μπάση και τον Σπύρο Κλείσσα και την Χορωδία Δωματίου Κοζάνης για να αποδώσουν το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, Άξιον Εστί σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
Στις 12 Ιουλίου η Φιλαρμονική ετοίμασε ένα ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Rock Legends», ενώ στις 14 Ιουλίου το Its Kale Festival θα φιλοξενήσει την επετειακή παράσταση ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των κρουστών παγκοσμίως, του Νίκου Τουλιάτου.
Την Τρίτη, 16 Ιουλίου σειρά θα πάρουν ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας, μαζί με την μεσόφωνο Ειρήνη Καραγιάννη και το βαρύτονο Χάρη Ανδριανό, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακολουθήσει η Ρίτα Αντωνοπούλου μαζί με ένα δυναμικό σχήμα μουσικών, με επικεφαλής τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη. Τέλος, την Τετάρτη, 14 Αυγούστου, μία ημέρα πριν την Πανσέληνο, το Φεστιβάλ θα κλείσει με συναυλία του Δημήτρη Υφαντή με την Αγγελική Τουμπανάκη. Φέτος όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο και ώρα έναρξης τις 9 μ.μ..