Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αποχαιρέτησε χθες τον Σ. Κυριαζάτη

on .

KYRIAZATHS SWTHRHS 8 7 19

• Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός σε κλίμα συγκίνησης και βαθιάς θλίψης αποχαιρέτησε χθες το ιστορικό στέλεχός του και πρώην Πρόεδρο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Σωτήρη Κυριαζάτη, ο οποίος μετά από μακροχρόνια ασθένεια απεβίωσε σε νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.
Στο αγαπημένο του Λαζάτι ανηφόρισαν πολλοί συγχωριανοί, συναγωνιστές, συνάδελφοι (δάσκαλοι), φίλοι και στελέχη της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»- νυν και πρώην- για να του πουν το ύστατο χαίρε, τιμώντας τη μνήμη, την προσφορά και τον αγώνα του για την ενιαία έκφραση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Μεταξύ άλλων ήταν εκεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο πρώην Υπουργός Σπύρος Ξέρας, ο νυν Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Κάγιος, ο Αντιδήμαρχος Δρόπολης Μιχάλης Μάνος, ο πρώην νομάρχης Αγίων Σαράντα Βασίλης Τσιάκος, δήμαρχοι, νυν και πρώην, στελέχη της Μειονότητας κ.α.
Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις διώξεις που είχε υποστεί από το κομμουνιστικό καθεστώς ο αείμνηστος Σωτ. Κυριαζάτης αλλά και για τη «στράτευσή» του στον αγώνα για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Τον επικήδειο εκφώνησε με ιδιαίτερα συγκινητικά και περιεκτικά λόγια ο πρώην Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Λεωνίδας Παππάς, που υπογράμμισε την αγωνιστικότητα και τη σεμνότητά του, την αγάπη του για το Σωκράτη, τον Διονύσιο Σολωμό και την Ελλάδα, θυμίζοντας και ορισμένες από τις μοναδικές – φιλοσοφικού περιεχομένου ατάκες του.
Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν η ΟΜΟΝΟΙΑ, το ΚΕΑΔ, αλλά και η Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα Ελένη Σουράνη, στο οποίο τόνισε πώς ο Σωτήρης Κυριαζάτης, μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του, η καρδιά του και η σκέψη του ήταν αφοσιωμένες στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα και στην οργανωτική ενίσχυση.
Ο Σωτήρης Κυριαζάτης, είχε υποστεί διώξεις από το Αλβανικό καθεστώς, όταν προδόθηκε για επιστολή – έκκληση που είχε αποστείλει στα μέσα της δεκαετίας του 80 στον τότε Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το 1992 ανέλαβε Γενικός Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, διακρινόμενος για την μετριοπάθεια και τη διορατικότητά του, διαχειριζόμενος κατά τον πλέον καλύτερο τρόπο και την υπόθεση της φυλάκισης των πέντε στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ από την Κυβέρνηση Μπερίσα.
Τα τελευταία χρόνια – διαπιστώνοντας τον διαρκή εκφυλισμό της Οργάνωσης που ξεκίνησε μετά τη δική του αποχώρηση από την ηγεσία- είχε αναλάβει μια νέα προσπάθεια ανασυγκρότησής σε μια «νέα ΟΜΟΝΟΙΑ», που όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Το βέβαιο είναι ότι από χθες «αυτός ο τόπος, κι αυτός ο κόσμος» της Βορείου Ηπείρου, όπως συνήθιζε να λέει, είναι φτωχότερος χωρίς τον Σωτήρη Κυριαζάτη.