Σε τρεις ημέρες έτοιμη η «κατάργηση» της απλής αναλογικής σε Περιφέρειες-Δήμους

on .

ENPE THEODORIKAKOS 15 7 19

• Εντός τριών ημερών θα είναι έτοιμη η ρύθμιση για την κατάργηση της απλής αναλογικής, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στη χθεσινή τρίωρη συνάντησή του με τους νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχες. Στο επίκεντρο των αλλαγών θα είναι «η ενίσχυση των πλειοψηφιών των εκλεγμένων περιφερειαρχών στις Εκτελεστικές Επιτροπές», ενώ σε δεύτερη φάση θα υπάρξουν αλλαγές μέσω ενός νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης που θα βάζει σε μία τάξη το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 300 νομοθετικές παρεμβάσεις στα δύο βασικά νομοθετήματα της Αυτοδιοίκησης, τον «Καλλικράτη» και τον Κλεισθένη, θα βελτιώνει σχετικές προβληματικές διατάξεις, θα αποκαθιστά στρεβλώσεις, και θα διευκρινίζει τις αρμοδιότητες κράτους - ΟΤΑ.

Στη Βουλή
Η ρύθμιση σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο υπουργός θα κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου στο πλαίσιο του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΣ: Συναντίληψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλισθεί στις Περιφέρειες η κυβερνησιμότητα, υπήρξε στην τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες, υπό τον υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί χάος στους Δήμους και στις Περιφέρειες και διατυπώθηκε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες συγκλίνουν στην ενίσχυση οργάνων διοίκησης στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες.
Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε τους Περιφερειάρχες ότι το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σύνολο των ιδεών που διατυπώθηκαν και θα υποβάλλει την τελική του πρόταση εντός της εβδομάδος.

Επίσκεψη στις Περιφέρειες
Όπως ανέφερε ο υπουργός, στο επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί όλες τις Περιφέρειες της χώρας υπογραμμίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι Περιφέρειες είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ
«Εθνικό και κοινωνικό συμφέρον είναι η κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες», επισήμανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, οι Περιφερειάρχης πρότειναν και έγινε δεκτό, να γίνει σύντομα νέα, εφ’ όλης της ύλης συνάντηση για όλα τα θέματα που αφορούν τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
«Η κυβερνησιμότητα διασφαλίζεται με πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, περιφερειακή διακυβέρνηση, αντιμετώπιση των παγίων και χρονίων στρεβλώσεων στην Αυτοδιοίκηση, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων (ποιος κάνει τι, πότε και με ποιους πόρους). Αυτό ισχύει και στην πολιτική προστασία όπου πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για το ποιος κάνει τι», κατέληξε ο κ. Αγοραστός.
Στη συνάντηση μετείχαν όλοι οι νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχες (συμπεριλαμβανομένου και της Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη), πλην της Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης, που απουσίαζε λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεών του.